U bent nu hier: Consumentenservice
Informatie ·

Huis kopen of huis verkopen? 29 meest gestelde vragen in 2021

Het kopen, verkopen, huren of verhuren van een woning is niet iets dat je dagelijks doet. Het is dus niet zo vreemd dat je tijdens het proces tegen allerlei vragen aanloopt. Een NVM-makelaar kan de vragen waar je tegenaan loopt beantwoorden. De meest gestelde vragen heeft de NVM op een rij gezet.

1) Is een mondelinge koopovereenkomst rechtsgeldig?

Nee, een koopovereenkomst voor de aanschaf van een woning door een particuliere koper moet altijd schriftelijk worden aangegaan. Dit zogenoemde schriftelijkheidsvereiste – sinds 2003 per wet bepaald – dient ter bescherming van de koper. Juich dus niet te vroeg!

2) Kan een makelaar optreden voor zowel de koper als verkoper van een huis?

Nee. De verkopend makelaar behartigt alleen de belangen van de verkoper. Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper.

3) Wanneer is de woning definitief van mij?

Als verkoper en koper het eens zijn over de belangrijkste zaken legt de verkopende NVM-makelaar de afspraken vast in de koopovereenkomst. Pas als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, komt de koop tot stand.

4) Hoeveel dagen bedenktijd heb ik en waarom?

Een koper heeft drie dagen bedenktijd. Dit is wettelijk vastgesteld, dat houdt in dat je als koper – binnen die termijn - zonder opgaaf van redenen de koop kunt ontbinden.

5) Wanneer ben ik in onderhandeling?

Je bent pas in onderhandeling met de verkopende partij als deze reageert op je bod door:

  • Een tegenbod te doen
  • Expliciet te melden dat je in onderhandeling bent

Meer info op: wonen/kopen/biedenopeenhuis

meestgestelde woonvragen

Huis kopen

Ga ja een huis kopen? Dan kun je met verschillende zaken te maken krijgen. Hieronder de vragen die bij de NVM regelmatig binnenkomen over het koopproces.

Huis verkopen

Ga je een huis verkopen? Dan kun je met verschillende zaken te maken krijgen. Hieronder de vragen die bij de NVM regelmatig binnenkomen over het verkoopproces.

Bieden

Wanneer er een match is tussen de koper en de woning, kan de onderhandeling starten. Dit is het spannende deel van het koopproces. Hieronder de vragen die bij de NVM regelmatig binnenkomen over bieden en de onderhandeling.

Courtage

Wanneer je een makelaar een opdracht geeft, betaal je courtage. De hoogte van de courtage is afhankelijk van de makelaar, welke diensten je afneemt en wat je afspreekt.