U bent nu hier: Kopen
Informatie · Wonen

Onderzoeksplicht bij koop huis

Scheur Muur 1

Als je een huis gaat kopen, wil je natuurlijk geen 'kat in de zak' aantreffen. Een bezichtiging is veel meer dan 'even kijken' in een leuk huis. Zeker bij een tweede bezichtiging is het goed opletten. Zowel de koper als de verkoper hebben plichten tegenover elkaar.

De verkoper is verplicht jou te informeren over zaken die van belang kunnen zijn. Ernstige of onverwachte gebreken, zoals een lekkage, behoren daartoe. Dit geldt niet voor gebreken die zichtbaar zijn. Van jou als koper  wordt verwacht dat je de staat van de woning onderzoekt. Bijvoorbeeld als het gaat om kozijnen die zichtbaar verrot zijn, of scheuren in muren. De verkoper hoeft jou daar niet uitdrukkelijk op te wijzen.

Gebreken die bij de bezichtiging ontdekt kunnen worden, kunnen later niet als verborgen gebrek worden benoemd en komen voor rekening van jou. De onderzoeksplicht geldt ook voor juridische aspecten. Een goed voorbeeld daarvan zijn erfdienstbaarheden, zoals een recht van overpad.

Ontzorgen

Bij het kopen van een huis moet er veel gebeuren in korte tijd. Een aankoopmakelaar van de NVM kan jou daarbij helpen. Hij of zij kijkt naar onder andere het onderhoud, de aanwezigheid van eventuele gebreken en naar noodzakelijke reparaties.

Daarnaast kan de NVM-aankoopmakelaar onderzoek doen naar bestemmingsplannen, milieuaspecten, relevante gegevens in het Kadaster, status en verplichtingen van de Vereniging van Eigenaren