Onderzoeksplicht: huis kopen
Als je een huis gaat kopen, wil je er zeker van zijn dat alles in het huis in goede staat verkeerd. Een bezichtiging is veel meer dan 'even kijken' in een leuk huis. Zowel de koper als de verkoper hebben plichten tegenover elkaar.
De verkoper is verplicht jou te informeren over zaken die van belang kunnen zijn, dit heet de mededelingsplicht. Verkoper geeft in de NVM-vragenlijst vorm, inhoud en structuur aan de mededelingsplicht. In de NVM-vragenlijst worden allerlei vragen gesteld over de (onderhouds)staat van de woning. Bijvoorbeeld of er sprake is geweest van een lekkage. Lees daarom de NVM-vragenlijst goed door als koper. De mededelingsplicht gaat echter niet verder dan dat verkoper omtrent de woning bekend is.
Gebreken die zichtbaar zijn vallen niet onder de mededelingsplicht. Van jou als koper wordt verwacht dat je onderzoek instelt naar zichtbare gebreken. Dit heet de onderzoeksplicht. Bijvoorbeeld als het gaat om kozijnen die zichtbaar verrot zijn, of scheuren in muren. De verkoper hoeft jou daar niet uitdrukkelijk op te wijzen. Tip: vraag ook alvast het energielabel op van het huis.
Juridische aspecten
Gebreken die bij de bezichtiging ontdekt kunnen worden, kunnen later niet als verborgen gebrek worden benoemd en komen voor rekening van jou. De onderzoeksplicht geldt ook voor juridische aspecten. Een goed voorbeeld daarvan zijn erfdienstbaarheden, zoals een recht van overpad, erfpacht of recht van opstal. Als er bijvoorbeeld een erfdienstbaarheid van toepassing is, lees deze dan zorgvuldig door.
Bouwtechnische keuring
Ben je niet zeker over de onderhoudsstaat van het huis? Dan raden we je aan om voordat je een koopovereenkomst aangaat eerst een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Je krijgt dan inzicht in de bouwkundige staat van het gehele huis, zowel aan de binnen- als buitenkant. Ook krijg je inzicht in de toekomstige onderhoudskosten. Daarnaast kan je de uitkomst van de bouwkundige keuring meenemen in de onderhandelingen. Als bijvoorbeeld uit de bouwkundige keuring naar voren komt dat het dak op korte termijn vervangen moet worden, kan je daar je bieding op aanpassen.
Bestemmingsplan
Naast de staat van het huis en de juridische aspecten is het ook belangrijk om het bestemmingsplan te bekijken, zo weet je welke voorschriften er gelden rondom jouw nieuwe huis en de buurt. Bij de gemeente kan je ook een onderzoek instellen naar de afgegeven vergunningen. Is er bijvoorbeeld een grote verbouwing uitgevoerd in het verleden, check dan ook deze vergunning. Je komt dan niet voor verrassingen te staan.
Bodemcheck
Een bodemcheck is iets waar je waarschijnlijk niet snel aan denkt of vanuit gaat dat het wel goed zit. Toch is het verstandig om de grond van het huis te controleren op verontreiniging. Dit kan je doen via de desbetreffende gemeente of via de website van de Rijksoverheid Bodemloket.nl.
Ontzorgen
Bij het kopen van een huis moet er veel gebeuren in korte tijd. Een aankoopmakelaar van de NVM kan jou daarbij helpen. Hij of zij kijkt naar onder andere het onderhoud, de aanwezigheid van eventuele gebreken en naar noodzakelijke reparaties.
Daarnaast kan de NVM-aankoopmakelaar onderzoek doen naar bestemmingsplannen, milieuaspecten, relevante gegevens in het Kadaster, status en verplichtingen van de Vereniging van Eigenaren.
Hulp nodig bij het aankopen van een huis? Zoek een NVM-aankoopmakelaar.
Makelaar zoeken