U bent nu hier: Agrarisch & Landelijk
Informatie · Agrarisch & Landelijk

Taxeren van agrarisch en landelijk vastgoed in 3 stappen

Voor de aankoop, verkoop, overname of financiering van agrarisch en landelijk vastgoed heeft u een taxatierapport nodig. Een gedetailleerd rapport, waarin de waarde van het vastgoed onderbouwd wordt door een erkende taxateur. Hier leest u hoe een taxatie in zijn werk gaat en wat er bij het taxatieproces komt kijken.

Weiland 1

Bij het taxeren van agrarisch en landelijk vastgoed komt veel kijken. Of het nu om losse grond, een agrarisch bedrijf, woonboerderij, zorgboerderij of landgoed gaat. Iedere taxatie is uniek en heeft weer andere kenmerken.

U kunt een agrarisch en landelijk vastgoedtaxatie voor verschillende doeleinden nodig hebben. Een financieel doeleind bijvoorbeeld, als u van plan bent om agrarisch of landelijk vastgoed te kopen, maar ook voor een verbouwing, duurzaamheidsinvestering, uitbreiding, inkrimping of het oversluiten van een hypotheek. Daarnaast kunt u een taxatie voor fiscale doeleinden nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsovername, het aangaan of beëindigen van een maatschap, een schenking of een echtscheiding.

Wat uw reden ook is, in alle gevallen is een taxatierapport van een register taxateur vereist. In dit stappenplan leest u alle informatie die u moet kennen over het taxatieproces van agrarisch en landelijk vastgoed.

Waarom een NVM Agrarisch & Landelijk-taxateur?

Agrarisch en landelijk vastgoed taxeren is een vak apart en vergt veel specialistische kennis. Niet alleen van agrarisch en landelijk vastgoed, maar ook van vergunningen, productierechten, milieuwetgeving en fiscale zaken. Daarom heeft u een expert nodig. Iemand die verstand heeft van het platteland en alle bijzonderheden die daarbij komen kijken.

Een NVM Agrarisch & Landelijk-taxateur heeft kennis van het buitengebied en jarenlange ervaring met het waarderen van agrarisch en landelijk vastgoed. Hij is op de hoogte van actuele ontwikkelingen, zoals het waarderen van duurzame toepassingen, en heeft daarnaast toegang tot de NVM-database waarin de waarde van het object getoetst kan worden aan de marktwaarde van vergelijkbare objecten in de omgeving.

Daarnaast is de NVM Agrarisch & Landelijk-taxateur ingeschreven in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Bovendien is de NVM actief betrokken bij The European Group of Valuer Associations (TEGoVA), een internationale organisatie die de ontwikkeling en harmonisering van taxatiestandaarden binnen Europa bevordert.