[No translation for key: global] Agrarisch & Landelijk
Informatie · Agrarisch & Landelijk

Ondernemen op het platteland

Een prachtige stolpschuur omtoveren tot bed and breakfast. Een landelijk gelegen boerderij herbestemmen voor recreatie, horeca of zorg. Of een landschapsbegraafplaats starten in een voormalige boomgaard. Droomt u ook van ondernemen op het platteland?

Boerenschuur 1

Molens, polders en koeien. Welkom in ons heerlijke buitengebied. Het aantal agrarische ondernemers daalt echter. Veel van hun karakteristieke woonhuizen, ruime erven en schuren komen leeg te staan. Ze bieden ongekende mogelijkheden voor andere invulling, waardoor er nieuwe vormen van ondernemerschap ontstaan op het platteland.

Aantrekkelijke beleidsregels

Gemeenten werken steeds flexibeler mee aan functieverandering van deze gebouwen en -gronden. Zij willen hun buitengebied netjes en vitaal houden. Hiervoor zijn zelfs stimulerende beleidsregels geschreven. Ruimte voor Ruimte en VAB (vrijkomende agrarische bebouwing) zijn de twee bekendste. Deze maken de herbestemmingsprocedure niet alleen eenvoudiger, maar maken ook oplossingen met financiële voordelen mogelijk, zowel voor koper als verkoper. Hierdoor ontstaan sneller overeenkomsten die voor alle partijen aantrekkelijk zijn.

Zee aan nieuwe mogelijkheden

Naar verwachting komt er tot 2030 nog eens 40 miljoen vierkante meter agrarische bebouwing vrij. Oorzaken zijn schaalvergroting, steeds strengere eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn en gebrek aan bedrijfsopvolging. Waarschijnlijk maakt de helft hiervan plaats voor nieuwbouw door het slopen van agrarische bebouwing. De andere helft komt in aanmerking voor herbestemming. Dit zorgt voor een zee aan nieuwe mogelijkheden om te ondernemen. Van zorgboerderij tot recreatie en van dakdekkersbedrijf tot praktijk aan huis.

Maatwerk voor u

Elke kans is uniek. Het gaat om bijzondere gebouwen met een rijke historie. Om een vrije ligging in een prachtige omgeving met alle voorzieningen meestal dicht in de buurt. En, last but not least, om maatwerk overeenkomsten, ook in financieel opzicht. Wat koper en verkoper hiervoor nodig hebben? Creativiteit, een beetje lef en een goede adviseur. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar in uw buurt weet exact wat waar te koop staat en komt, kent de gemeentelijke beleidsregels en kan handig inspelen op ieders belangen. Kortom, de NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar weet waar de kansen liggen. Vertrouw op uw boerenverstand en maak uw droom waar.

Bent u benieuwd wat er precies komt kijken bij de aankoop van agrarisch vastgoed? Hier leest u het volledig aankoopproces in 9 stappen.