U bent nu hier: Wonen
Informatie · Wonen

Energielabel woningen

Alle woningen in Nederland hebben een energielabel. Dit energielabel geeft informatie over de energieprestatie van een woning.

Zonnepaneel 3

De labels lopen van A tot en met G. Met een A-label heb je een energiezuinige woning. Bij labelklasse G zijn er veel verbetermogelijkheden op het gebied van energieprestaties.

Per 1 januari 2021 wijzigt de energielabel systematiek. Het huidige (vereenvoudigde) label wordt dan vervangen door een nieuwer en uitgebreider exemplaar in navolging van Europese regelgeving.

Voorlopig en definitief energielabel

Er is altijd sprake van een voorlopig en een definitief energielabel. In 2015 heeft de overheid iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel gegeven. Het voorlopige energielabel is een inschatting op basis van gegevens uit het Kadaster. In de praktijk kan een woning echter een beter of slechter energielabel hebben. Daarom wordt een definitief energielabel vastgesteld door een erkend deskundige.

Energielabel bij aankoop woning

Als koper van een woning wil je vroegtijdig inzicht hebben in de werkelijke energiezuinigheid van een woning. Het is daarom raadzaam om niet te wachten totdat de verkoper een definitief energielabel aanlevert, maar al eerder navraag te doen. 

Het energielabel heeft namelijk niet alleen effect op het energieverbruik in het huis, maar ook op de waarde van de woning. Controleer daarom goed of het energielabel klopt. De NVM-aankoopmakelaar weet hier alles van.

Vind NVM-aankoopmakelaar

Energielabel bij verkoop en verhuur woning

Bij de verkoop of verhuur van een woning ben je als eigenaar verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Je dient het energielabel te overhandigen tijdens de overdracht bij de notaris.

Jouw NVM-makelaar kan jou helpen door na te gaan of je een energielabel nodig hebt of dat er op jouw adres al een definitief energielabel aanwezig is. Indien er nog geen energielabel is, kan jouw NVM-makelaar helpen bij de aanvraag ervan.

Je riskeert een boete als je het energielabel niet op tijd aanlevert. Op 1 juli 2015 is de overheid daadwerkelijk begonnen met de controle en handhaving op de aanwezigheid van een geldig (definitief) energielabel. De handhaving varieert van een waarschuwing tot een boete indien er bij verkoop, nieuwe verhuur of oplevering van de woning geen definitief energielabel aanwezig is. 

Energielabel per 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 wordt ook het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft meer inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Daarnaast geeft het label inzicht in verbetermaatregelen die verder kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort.

Vanaf 1 januari 2021 kunnen dus alleen energielabels worden aangevraagd via deze nieuwe methodiek. Dit wordt gedaan door een gediplomeerde Energieprestatie adviseur. De EP-adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een opname ter plaatse en registreert het label. De kosten van een nieuw label zullen dan ook aanzienlijk meer bedragen dan bij het huidige label.

Het huidige energielabel voor woningen kan nog tot en met 31 december 2020 worden aangevraagd en blijft dan nog 10 jaar geldig.