U bent nu hier: Wonen
Informatie · Wonen

Energielabel woningen

Alle woningen in Nederland hebben een (voorlopig) energielabel. Dit energielabel geeft informatie over de energieprestatie van een woning.

Zonnepaneel 6

Energielabel vanaf 1 januari 2021

Het energielabel wordt bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning en in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort.

Energielabels worden aangevraagd via een gecertificeerde Energieprestatieadviseur. Deze stelt het energielabel op aan de hand van een opname ter plaatse (in de woning) en registreert vervolgens het label. 

Het energielabel is 10 jaar geldig, dit geldt overigens ook voor energielabels die voor 1 januari 2021 zijn afgegeven.

Er bestaan energielabels van A++++ tot en met G. Met een A-label heb je een energiezuinige woning. Bij labelklasse G zijn er veel verbetermogelijkheden op het gebied van energieprestaties.

De NVM-makelaar kan jou adviseren over energielabels en verbeteringen op het gebied van duurzaamheid in jouw woning.

Voorlopig en definitief energielabel

In 2015 heeft de overheid iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel toegezonden. Het voorlopige energielabel is een inschatting op basis van gegevens uit het Kadaster. In de praktijk kan een woning echter een beter of slechter energielabel hebben. Daarom wordt een definitief energielabel vastgesteld door een erkend deskundige zoals boven omschreven. Het voorlopige label heeft dan ook verder geen echte waarde en is puur indicatief.

Energielabel bij aankoop woning

Als koper van een woning wil je vroegtijdig inzicht hebben in de werkelijke energiezuinigheid van een woning.

Het energielabel heeft namelijk niet alleen effect op het energieverbruik in het huis, maar ook op de waarde van de woning. Controleer daarom goed of het energielabel klopt. De NVM-aankoopmakelaar weet hier alles van.

Energielabel bij verkoop en verhuur woning

Bij de verkoop of verhuur van een woning ben je als eigenaar verplicht een energielabel te tonen bij advertenties in commerciële media, zoals bijvoorbeeld funda, Facebook, lokale blaadjes of een flyer of poster van het makelaarskantoor dat je woning verkoopt of verhuurt. Je riskeert als verkoper of verhuurder dan ook een boete als het energielabel ontbreekt.

Dit betekent dat voorafgaande aan plaatsing van de advertentie een geldig energielabel dient te zijn afgegeven, zodat dit energielabel kan worden vermeld in de advertentie. Als er geen advertenties aan de orde zijn, bijvoorbeeld bij onderhandse verkoop, is dit overigens niet nodig.

Jouw NVM-makelaar kan helpen door na te gaan of je een energielabel nodig hebt of dat er op jouw adres al een definitief energielabel aanwezig is. Indien er nog geen energielabel is, kan jouw NVM-makelaar ondersteunen bij de aanvraag.