[No translation for key: global] Nieuws
Nieuws · Wonen · NVM Business · Agrarisch & Landelijk

General Atlantic rondt aankoop aandelenbelang funda af

Partnerschap ondersteunt funda’s leidende marktpositie

ML
Marc van der Lee
06 februari 2024
Fundagebouw

General Atlantic, een toonaangevende wereldwijde investeerder, heeft vandaag aangekondigd dat het bod op aandelen gehouden door Stichting Administratiekantoor funda (STAK) in Funda BV. is afgerond. Door de transactie bezit General Atlantic 1.224.603 aandelen, wat een belang van 24% in funda vertegenwoordigt. NVM Holding en STAK behouden een belang van respectievelijk 71% en 5%. General Atlantic zal samenwerken met funda, meerderheidsaandeelhouder NVM Holding en STAK, om de leidende marktpositie van funda verder te versterken.

Funda is opgericht in 2001 en uitgegroeid tot een kernonderdeel van de Nederlandse onroerend goed markt en onlosmakelijk verbonden met de zoektocht naar een passende woning. De onderneming geeft een breed publiek inzicht in een groot en divers aanbod van woningen en commercieel onroerend goed. Op maandbasis verwelkomt funda naar schatting 5,3 miljoen unieke bezoekers op zijn platform. Funda is toonaangevend in het ontwikkelen van innovatieve producten, diensten en informatie om bezoekers te helpen een huis te kopen en te verkopen.

Funda is ook onmisbaar geworden voor de ruim 5.300 makelaars die actief zijn op het platform. Met diepgaand inzicht in de complexiteit van de vastgoedmarkt erkent funda de onmisbare expertise die vastgoedmakelaars met zich meebrengen. Funda vergroot hun bereik en impact door een robuuste set tools aan te bieden, die de makelaars die op het platform actief zijn, naadloos verbindt met potentiële huizenkopers. Makelaars zijn en blijven van onschatbare waarde bij de zoektocht naar een nieuwe woning.

General Atlantic beschikt over diepgaande expertise in de internationale vastgoedmarkt met huidige en voormalige investeringen in prominente merken in EMEA waaronder Hemnet in Zweden, Immoweb in België, SeLoger in Frankrijk, Immonet en Immowelt in Duitsland, Homegate en ImmoScout24 in Zwitserland, en Property Finder in de VAE en Egypte.

Joost Dop, CEO van funda: “In de huidige markt is het vinden van een geschikt huis een ware zoektocht geworden. Funda maakt deze zoektocht een stuk eenvoudiger door continu innovatieve technologie te ontwikkelen, waaronder slimme zoekmethodes en uitgebreide filters. Hierdoor worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd. Daarnaast ondersteunt ons platform makelaars wiens expertise cruciaal is om consumenten bij de verkoop en aankoop van huizen te helpen .

We kijken ernaar uit om samen te werken met het General Atlantic-team, aangezien zij diepgaande sectorkennis en innovatiekracht meebrengen, waardoor we consumenten en makelaars beter van dienst kunnen zijn op ons platform. Met General Atlantic als een sterke, op samenwerking gerichte partner, en NVM Holding met haar brede visie en uitgebreide kennis van de vastgoedmarkt, zullen we onze positie als toonaangevend Nederlands vastgoedadvertentieplatform blijven verdiepen."

Tom Hussey, Principal bij General Atlantic: “Funda vormt het hart van de vastgoedsector in Nederland en is een bedrijf dat we al jaren bewonderen. General Atlantic heeft een lange geschiedenis van investeren in de sector en funda is een van de grootste vastgoedadvertentiebedrijven ter wereld. We zijn verheugd om ons als aandeelhouders bij NVM Holding en STAK aan te sluiten en kijken ernaar uit om het managementteam te ondersteunen bij het nastreven van hun doelstellingen op het gebied van innovatie- en productontwikkeling.”

Yme Bosma, CEO van NVM Holding: “Het besluit tot een partnership met General Atlantic is de uitkomst van een zorgvuldig en professioneel begeleid proces en biedt goede vooruitzichten. De toetreding van General Atlantic als lange termijnaandeelhouder is een belangrijke stap voor funda. NVM Holding ziet ernaar uit om samen met General Atlantic en STAK bij te dragen aan de verdere groei en ontwikkeling van funda.”

Marcel de Groot, voorzitter van de STAK: “General Atlantic is een zeer betrokken aandeelhouder waarmee NVM Holding, STAK en funda als partners gaan samenwerken. General Atlantics grote staat van dienst en expertise zal van grote waarde zijn voor funda. Ook STAK ziet uit naar de samenwerking.”

Met de voltooiing van de transactie zal funda de samenstelling van haar raad van commissarissen wijzigen. De raad van commissarissen zal worden voorgezeten door Michel van der Bel, voormalig president van Microsoft EMEA. Overige leden zijn Tom Hussey (Principal General Atlantic), Yme Bosma (CEO NVM Holding), Cecilia Beck-Friis (CEO van Hemnet), en Sander Heidinga (Partner bij KRK).

Als gevolg van deze transactie en de toetreding van General Atlantic als aandeelhouder kan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam besluiten het lopende onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van funda, dat op 10 februari 2022 is gestart, te beëindigen.

General Atlantic werd geadviseerd door Rothschild & Co. als financieel adviseur en door Weil, Gotshal & Manges en De Brauw Blackstone Westbroek als juridisch adviseurs. NVM Holding liet zich bijstaan door M&A adviesbureau AXECO en door Pels Rijcken en Quist Geuze Meijeren als juridisch adviseurs. Funda had ABN AMRO als financieel adviseur en Van Doorne en DLA Piper als juridisch adviseurs. Dentons, JB Law en Laus Legal waren de juridisch adviseurs van STAK.

Over General Atlantic

General Atlantic is een toonaangevende wereldwijde investeerder met meer dan veertig jaar ervaring in het verstrekken van kapitaal en strategische ondersteuning aan meer dan 500 snelgroeiende bedrijven. Het bedrijf is in 1980 opgericht om samen met visionaire ondernemers blijvende impact te realiseren. Door de combinatie van een mondiale aanpak en sectorspecifieke expertise met een lange termijn investeringshorizon en een diepgaand begrip van groeimotoren weet General Atlantic samen met uitmuntende ondernemers en managementteams innovatieve bedrijven op te schalen. General Atlantic had per 31 december ongeveer $83 miljard aan activa onder beheer en is met meer dan 280 beleggingsprofessionals gevestigd in New York, Amsterdam, Beijing, Hong Kong, Jakarta, Londen, Mexico City, Miami, Mumbai, München, San Francisco, São Paulo, Shanghai, Singapore, Stamford en Tel Aviv. Voor meer informatie over General Atlantic kunt u terecht op: www.generalatlantic.com.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

General Atlantic
Emily Japlon & Sara Widmann
media@generalatlantic.com
 
Funda
Claire Verhagen
pers@funda.nl
06 - 50 51 63 25
 
NVM Holding
Marc van der Lee
m.vanderlee@nvm.nl
06 - 21 47 76 27
 
STAK
Marcel de Groot
Voorzitter Stichting Administratiekantoor Funda. (Certificaathouders)
m.degroot@degrootencompagnons.nl
06 - 54 77 51 94