U bent nu hier: Verkopen
Informatie · Wonen

Huis kopen: courtage van een makelaar

Courtage van een makelaar

Makelaarscourtage

Wat is courtage of makelaarscourtage? Simpel gezegd is makelaarscourtage het loon van de makelaar. De makelaar verricht de geleverde diensten uiteraard niet gratis! Met een makelaar maak je verschillende afspraken, ook over de hoogte van de courtage.

Wanneer je je huis wilt verkopen of wanneer je een huis wilt aankopen, kan je een NVM-makelaar inschakelen. Met de makelaar zal je allerlei afspraken maken. Ook over het loon van de makelaar. Dit noemen we courtage.

Het maken van afspraken over de hoogte van de courtage is voor veel mensen lastig. De NVM krijgt daarom vaak de vraag of er vastgestelde tarieven bestaan of dat er een richtlijn is ten aanzien van het loon van de makelaar. Dit is niet het geval.

De NVM schrijft geen tarieven voor. De hoogte van de courtage is een kwestie van onderhandelen. Vind je de hoogte van de courtage te veel dan kun je proberen een lager bedrag overeen te komen met de NVM-makelaar. Vaak wordt de courtage bepaald op een percentage van de koopsom, bijvoorbeeld 1% tot 2,5%, maar een vast bedrag afspreken mag ook. Twijfel je over het voorgestelde courtagetarief? Dan kan je ook zelf vergelijken tussen verschillende makelaars en de beste eruit kiezen. Het gaat immers niet alleen om het bedrag maar ook om de kwaliteit van de te leveren service en de klik met de makelaar.

Tussen bedrijven en particulieren wordt altijd een bedrag afgesproken inclusief btw. Let er dus op of er duidelijk wordt aangegeven dat de courtage inclusief btw is. Alleen dan is een goede vergelijking tussen makelaars mogelijk.

De courtage betaal je uiteindelijk bij de notaris, dit wordt meegenomen in de notariële akte en verrekend met de koopsom of hypotheek. Als de koop niet doorgaat, betaal je dus ook geen courtage. Wel moet je rekening houden met eventuele opstartkosten zoals een bouwkundige keuring of de taxatiekosten van het huis. De courtage kan je niet aftrekken van de belasting, veel andere kosten zoals taxatiekosten en hypotheekrente wel, de notaris kan je hierover verder informeren.