[No translation for key: global] NVM Business

NVM Business sponsor Vastgoedmarkt Young Talent Award

Frank, Stephanie en Rogier naar finale Young Talent Award

Banner Young Talent Award

Frank van Kester, Stephanie Proost en Rogier Rombouts gaan door naar de finale van de prestigieuze Vastgoedmarkt Young Talent Award 2023 powered by NVM Business. Dat is de uitkomst van een zinderende halve finale donderdagmiddag in het hoofdkantoor van makelaarsorganisatie NVM te Utrecht.

Frank van Kester (33) is partner van vastgoedadviseur Envalue Real Estate. Stephanie Proost (31) werkt als advocaat en senior associate bij advocatenkantoor Dentons. Terwijl Rogier Rombouts (35) adjunct-directeur Zuid Nederland is bij projectontwikkelaar Boelens de Gruyter.

De vijf genomineerden, waarvan er twee niet door zijn gegaan naar de finale, moesten tijdens de battle onder leiding van moderator Frank Verwoerd een stelling verdedigen over een onderbelicht onderwerp op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de vastgoedmarkt. Eerder hadden ze over datzelfde onderwerp al een vlog gemaakt en een blog geschreven.

Puntenverdeling

Presentatie en inzet tijdens het debat, blog en vlog wogen even zwaar mee bij de puntenverdeling door de juryonder leiding van Servaas van der Laan, hoofdredacteur van Vastgoedmarkt.

De kandidaten waren dit jaar opvallend mild voor elkaar, met uitzondering van advocaat Proost die opviel door haar kritische vraagstelling. Dat laatste werd dan ook zeer gewaardeerd door de jury.Ook moderator Verwoerd, winnaar van de YTA 2017 en hoofd Research bij CBRE Nederland, wist het vuurtje met scherpe vragen en kwinkslagen aardig op te stoken.

Proost ging in haar betoog vooral in op de gevaren van de huidige stapeling van wet-en regelgeving, die financiers en beleggers kopschuw maken. Volgens haar zou een stuurgroep van deskundigen meer eenheid in de regel brei moeten brengen en zouden er sowieso best een aantal geschrapt kunnen worden, zeker in de fiscale hoek. Zo hekelde zij de ongekend hoge overdrachtsbelasting (10,4 procent).

Hoge kwaliteit

Opvallend dit keer was de grote kwaliteit van de presentaties. Uitstekend scoorde Rombouts op alle drie de onderdelen met zijn originele idee van het ‘Plantsoentje’, een van tevoren vastgestelde plek in een project waar alle beschermde soorten zoals rugstreeppad, kerkuilen, vleermuizen, dassen enzovoorts een veilig heenkomen zou kunnen vinden, met als prettig voordeel dat de ontwikkeltijd zo tot maar liefst achttien maanden versneld zou kunnen worden. Nee, het is nog nergens in de praktijk gebracht, maar minister Hugo de Jonge weet er inmiddels van. En een aardig idee is het zeker.

Finalisten Yta

Standaardisatie

Ook de blog en vlog van Frank van Kester – een vurig pleidooi voor het gebruik van gestandaardiseerde data in de vastgoedsector – kreeg de handen van de jury op elkaar. De vergelijking met wat de invoering van de container heeft betekent voor de standaardisering van de transportsector was zeer beeldend. Zijn prikkelende stelling dat 80 procent van de vastgoedadviseurs straks overbodig is, was zelfs het best gelezen artikel van de week bij Vastgoedmarkt. Iets minder gecharmeerd was de jury van zijn presentatie, waarin hij zijn eigen onderneming net iets teveel in de spotlights plaatste.

Spannende finale op PROVADA Vastgoedbeurs

Rogier Rombouts (35) adjunct-directeur Zuid bij projectontwikkelaar Boelens de Gruyter, is winnaar van de Vastgoedmarkt Young Talent Award 2023 powered by NVM Business. Hij ontving de prestigieuze prijs na het spannende slotdebat op de Provada uit handen van waarnemend juryvoorzitter Jessie Wagenaar. 

Voor de 15e  keer organiseerde Vastgoedmarkt, de Young Talent Awards, dit jaar voor het eerst powered by NVM Business.

Van een groot aantal inzendingen bleven er na een strenge selectie nog vijf kandidaten over. Zij kregen de kans om hun stelling te presenteren in een vlog en een blog, waarop een spannende halve finale volgde op het NVM kantoor in Utrecht. Drie jonge talenten werden geselecteerd voor de finale tijdens de PROVADA vastgoedbeurs. Daar kwam na een stevig slotdebat en na het tellen van de publieksstemmen Rogier Rombouts uit de bus als de winnaar. Op de stand van NVM Business mocht hij zijn award in ontvangst nemen.

De halve finale

Het was geen gemakkelijke race naar de winst van de Young Talent Award. Voor de halve finale, de zogenaamde battle, die op het kantoor van de NVM plaatsvond, moesten de kandidaten een stelling verdedigen over een onbelicht onderwerp op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de vastgoedmarkt. Over dat onderwerp hadden zij eerder al een blog geschreven en een vlog gemaakt.  

Stephanie ging in de haar betoog vooral in op de gevaren van de huidige stapeling van wet- en regelgeving, die financiers en beleggers kopschuw maken. Volgens haar zou een stuurgroep van deskundigen meer eenheid in de regelbrei moeten brengen en kan er sowieso wel het één en ander geschrapt worden. Zo hekelde zij de ongekend hoge overdrachtsbelasting van 10,4 procent.

Frank poneerde een prikkelende stelling dat 80 procent van de vastgoedadviseurs straks overbodig is. Tenminste, als ze niet op de juiste manier innoveren. Zijn vergelijking met wat de invoering van de container heeft betekend voor de standaardisering van transport op zee, was zeer beeldend. Hij hield een vurig pleidooi voor het gebruik van gestandaardiseerde data in de vastgoedsector.

Rogier kwam met het originele idee van een ‘Plantsoentje’, een van tevoren vastgestelde plek in een project waar alle beschermde diersoorten zoals rugstreeppad, kerkuilen, vleermuizen, dassen enzovoorts een veilig heenkomen kunnen vinden, met als prettig voordeel dat de ontwikkeltijd zo tot maar liefst achttien maanden versneld zou kunnen worden.

Finale

Na de halve finale ging de strijd tussen de drie Young Talents verder met een podcastdebat. In dat debat kruisten zij de degens over de crisis in de woningmarkt. De vraag die centraal stond, was hoe de woningbouwproductie in Nederland weer vlot getrokken kan worden. Ondertussen kon het publiek op de website van Vastgoedmarkt ook meestemmen voor de kandidaat die de award naar hun mening het meest verdient.

De drie finalisten presenteerden tijdens het slotdebat op de PROVADA Vastgoedbeurs ieder een oplossing voor het vlottrekken van een vastgelopen woningproject. Rombouts' visie op het het Tree House-project, direct naast het Centraal Station in Rotterdam, waar hij zijn plantsoen-concept uit de halve finale op toepaste, dwong bij de jury veel respect af.

Maar zowel bij dit onderdeel als de podcast over de oplossing van de woningcrisis gaf de jury toch de voorkeur aan de bijdrages van Dentons-advocaat Stephanie Proost. Ondertussen verkreeg Rombouts in de verkiezing op de website van Vastgoedmarkt maar liefst 46,3 procent van de uitgebrachte stemmen. Bij het aanwezige publiek op de beurs bleek Rombouts ook de meest populaire kandidaat. Alle vier de onderdelen wogen even zwaar mee, bij de optelsom van alle punten won Rombouts uiteindelijk met neuslengte.

Jury

De jury stond dit jaar onder leiding van Servaas van der Laan, die vanwege privé redenen niet aanwezig kon zijn bij de finale. Waarnemend voorzitter Jessie Wagenaar, Director Customer Succes bij Amvest, winnaar van de YTA 2016, nam zijn taak over. De jury bestond verder uit: Peter Helfrich, algemeen directeur van de pan-Europese investment manager Primevest Capital Partners en Holland Immo Group; YTA-winnaar in 2022 Paul Olischläger, Senior Manager Real Estate Advisory KPMG; Flip van Overhagen, directeur/ partner Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting; en Sander van Os, oprichter en ontwikkelaar Neoo.

VGM YTA NVM Logo Liggend