Commerciële vastgoedmarkt toont wisselend herstel
- Kantorenmarkt in beweging, maar blijft 20% achter op 2024
- De opname van bedrijfsruimten is laagste in bijna twee jaar
- Beleggingen in logistiek vastgoed met 70% afgenomen
De opname van commercieel vastgoed laat in het tweede kwartaal van 2025 een wisselend beeld zien. De opname daalt over de gehele linie op jaarbasis, maar op kwartaalbasis varieert het beeld per segment. Zo heeft de opname van bedrijfsruimten het laagste niveau in bijna twee jaar bereikt. Tegelijkertijd laat de kantorenmarkt na een flinke terugval tekenen van herstel zien en is er in het tweede kwartaal 238.400 m² kantoorruimte opgenomen. Dit is een stijging van 22 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2025, maar een daling van 20 procent op jaarbasis. Verder is er in de beleggingsmarkt weliswaar sprake van een licht verbeterd sentiment, maar zijn investeringen in logistiek vastgoed met 70 procent gekelderd ten opzichte van het kwartaalgemiddelde. Dit geldt vooral voor logistieke panden met een oppervlakte groter dan 10.000 m². Internationale onzekerheid heeft tot gevolg dat beleggers in dit segment een pas op de plaats maken. Dat blijkt uit het rapport ‘Ontwikkelingen commercieel vastgoed 2e kwartaal 2025’ van NVM Business, een analyse van de ontwikkelingen in de commerciële vastgoedsector.

Na een sterke terugval in het eerste kwartaal krabbelt de kantorenmarkt weer op
Dit herstel wordt vooral gedreven door grotere transacties (vanaf 2.000 m²) en belangstelling voor nieuwbouwobjecten nabij ov-knooppunten. Gebruikers zijn vooral op zoek naar duurzame, goed bereikbare locaties met energielabel A of hoger. Hoewel het aanbod al enkele kwartalen stabiel blijft op 4,14 miljoen m², signaleren leden van NVM Business nog altijd een mismatch tussen vraag en aanbod. Zo zijn vooral courante, moderne kantoorruimten schaars, waardoor het langer duurt voordat transacties tot stand komen. Hierdoor blijft het aanbod van geschikte kantoorgebouwen, zowel in stedelijke gebieden als daarbuiten, beperkt. Amsterdam (+57 procent) is de enige grote stad waar de opname is toegenomen, terwijl dit in Rotterdam en Den Haag is gehalveerd en ook Utrecht (-30 procent) en Eindhoven (-8 procent) terrein verliezen.
Bedrijfsruimten: opname keldert, terwijl aanbod stijgt
De opname van bedrijfsruimten bedroeg in het tweede kwartaal 961.000 m² - het laagste niveau in ruim twee jaar - wat op jaarbasis neerkomt op een daling van ruim 320.000 m². Vooral de opname van grotere panden vanaf 10.000 m² (241.000 m²) - is fors gedaald en is minder dan de helft dan wat in de afgelopen vier jaar op kwartaalbasis is opgenomen. Tegelijkertijd registreert NVM Business een significante stijging van het aanbod van bedrijfsruimten. Dit kwam voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2021 weer boven 9 miljoen m². Leden van NVM Business signaleren in dit segment wel grote verschillen. Zo is er meer belangstelling voor koop dan voor huur en stijgt het aanbod van zowel de kleinste als de grote metrages, terwijl het aanbod in het middensegment beperkt toeneemt.
Voorzichtig herstel in beleggingsmarkt; forse terugval in grote logistieke objecten
De beleggingen in commercieel vastgoed bedroegen in het eerste halfjaar van 2025 4,56 miljard euro. Dit is een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hoewel het sentiment op de beleggingsmarkt mede onder invloed van de lage rente licht is verbeterd, zijn er ook zorgen. Zo zakten beleggingen in logistiek vastgoed in het tweede kwartaal met maar liefst 70 procent ten opzichte van het kwartaalgemiddelde (800 miljoen euro) sinds 2022. Beleggers investeerden slechts 266 miljoen euro in deze categorie. Volgens NVM Business speelt internationale onzekerheid hierbij een grote rol. Beleggers blijven voorzichtig, al groeit de belangstelling voor winkels en kleinere bedrijfsruimten en kantoorobjecten, mede door aantrekkelijke rendementen, een verschuiving van kapitaal van verkochte uitpondwoningen en dalende prijzen.
Op jaarbasis tonen de data van Funda in Business een toename in activiteit. Zo worden kantoren en winkels vaker bekeken. “Winkelruimten trekken duidelijk meer aandacht dan een jaar geleden. Ze worden niet alleen vaker bekeken, maar er wordt ook meer actie ondernomen. Het aantal keren dat contact wordt gezocht met de makelaar is flink gestegen. Dat is een positief signaal voor de winkelmarkt, waar lange tijd sprake was van terughoudendheid”, vertelt Joost Dop, CEO van Funda.
“De ontwikkelingen in de commerciële vastgoedmarkt laten zich niet in één lijn vatten. Waar in het ene segment herstel zichtbaar is, zien we elders terughoudendheid. Voor de kantorenmarkt zijn de vooruitzichten gematigd positief, mits het aanbod beter aansluit op de veranderende vraag. In de bedrijfsruimtemarkt moet blijken of de huidige terugval tijdelijk is of structureel. Tegelijkertijd zien we onder beleggers meer terughoudendheid dan eerder dit jaar. Zij blijven zoeken naar een goede balans tussen risico en rendement, zeker in segmenten, zoals de logistiek, die kwetsbaar zijn voor het onzekere internationale klimaat waarin we ons nu bevinden. De vooruitzichten op langere termijn zijn echter positief. Zo blijft de interesse voor hoogwaardig logistiek bestaan en maken prijsdalingen van vastgoed een aantrekkelijke belegging. Zo kunnen mogelijk in de komende maanden uitgestelde deals alsnog doorgang vinden”, zegt Irene Flotman, voorzitter van NVM Business. “Tijdens mijn gesprek met Chris Kuijpers op Provada dit jaar werd duidelijk hoe zakelijk vastgoed een cruciale rol speelt in de economische groei, werkgelegenheid en verduurzaming van Nederland. Het is evident dat wonen en werken hierbij hand in hand gaan. Met de naderende verkiezingen zijn de ontwikkeling van een aantrekkelijk investeringsklimaat en een stabiele, lange termijn beleidsvisie voor de vastgoedsector dan ook speerpunten in de voorstellen van NVM aan de politiek. NVM Business staat klaar om samen met de overheid aan deze visie te werken en zo bij te dragen aan een duurzame en welvarende toekomst voor Nederland.”
Download het rapport
Over NVM-vakgroep Business
NVM Business is in Nederland de grootste coöperatieve vereniging van makelaars en taxateurs in onroerende goederen op het gebied van commercieel vastgoed. Met ruim 950 aangesloten leden vertegenwoordigt zij 90 procent van de markt, MKB, mid-corporates en corporates. Zij geeft via educatie en research doelgerichte ondersteuning aan haar leden. Daarnaast zorgt zij voor belangenbehartiging richting overheid en politiek.
NVM Business is gespecialiseerd in commercieel vastgoed; kantoren, bedrijfsruimte, logistiek, winkels, beleggingen en horeca. Het werkgebied van de aangesloten makelaars en taxateurs bestrijkt het hele land en heeft vanwege het internationale karakter van de sector impact tot ver buiten de landsgrenzen.