[No translation for key: global] Nieuws
Nieuws

Kavelruil voor boeren steeds interessanter

26 mei 2023
IMG Groepsfoto E1684841031863

Gezien de grootscheepse herinrichting van het landelijk gebied en de steeds moeilijker wordende financiering, wordt het voor boeren steeds interessanter om grond uit te wisselen via kavelruil. Maar om een transactie op touw zetten waar alle partijen van profiteren, is nog niet zo eenvoudig. Dat zegt Marcel Spil, medewerker van Klaver Agrarisch Vastgoed.

Als geboren en getogen West-Fries kent Marcel Spil de kop van Noord-Holland door en door. Dus toen de neven Arnold Druif en Bert Druif bij Klaver Agrarisch Vastgoed aanklopten met het verzoek een kavelruil tussen Hippolytushoef en Midwoud op te zetten, leek dat business as usual. Het achtkoppige team van NVM-makelaar Klaver Agrarisch Vastgoed was immers al betrokken bij de verkoop van één van de bedrijven en heeft veel ervaring met kavelruil. Maar al snel bleek dat deze kavelruil een veelzijdige oplossing vereiste.

Gezien de ontwikkelingen met de Omgevingswet en de Nota Ruimte verwacht Spil dat het belang van ‘het instrument’ kavelruil de komende jaren verder toeneemt. “Het is een interessante optie”, verklaart Spil. “Je betaalt immers geen overdrachtsbelasting en dat is bij aankoop van gebouwen een groot voordeel. Daarbij kan worden bespaard op de notaris- en kadasterkosten.

Iedereen moet er beter van worden. Dat is altijd het uitgangspunt