[No translation for key: global] Home

Standaard en streefwaarden per 1 augustus op het nieuwe energielabel

Gerco van den Berg
26 augustus 2021
Energielabel Letter A ++

De standaard is een advies voor de isolatiegraad van de gehele woning. Naast een standaard bestaan er ook streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen van de woning. Deze streefwaarden zijn bedoeld voor het geval de eigenaar één of enkele delen van de woning verduurzaamt. Ze geven aan wanneer een enkel bouwdeel dan zeker ‘toekomstbestendig’ is.

Standaard en streefwaarden voor woningen op het energielabel

Vanaf 1 augustus staat de Standaard voor woningisolatie op het energielabel, zodat potentiële kopers bij de aankoop en financiering van de woning rekening kunnen houden met de werkzaamheden die mogelijk nog aan de woning moeten plaatsvinden om deze geschikt te maken voor verwarming zonder aardgas.

Voor de labels geregistreerd tussen 1 januari 2021 en 1 augustus is het vanaf 1 september mogelijk om het afgegeven label opgesteld met de NTA 8800 methode met terugwerkende kracht te voorzien van de Standaard. Daartoe kan de woningeigenaar de pdf van het energielabel opnieuw downloaden op www.mijn.overheid.nl, onder het kopje “ Wonen“ bij de kadastrale gegevens.

Naast een Standaard voor de gehele woning zijn er ook streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen ontwikkeld. Deze streefwaarden zijn bedoeld om een ‘toekomstvaste’ referentie te geven voor een enkel bouwdeel zoals dak, vloer of ramen.

Isoleren van een bouwdeel naar deze streefwaarde zorgt ervoor dat dit bouwdeel afdoende is geïsoleerd en deze in de toekomst niet nog een keer geïsoleerd hoeven te worden. Ook de streefwaarden staan vanaf 1 augustus op het energielabel. Meer informatie is te vinden op: Standaard en streefwaarden voor woningisolatie | RVO.nl | Rijksdienst

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerco van den Berg, programmamanager Beleid & Kwaliteit, via het e-mailadres: G.vandenberg@nvm.nl.