[No translation for key: global] Boer ook goed met je vastgoed

Kavelruil voor boeren steeds interessanter

IMG Groepsfoto E1684841031863

Gezien de grootscheepse herinrichting van het landelijk gebied en de steeds moeilijker wordende financiering, wordt het voor boeren steeds interessanter om grond uit te wisselen via kavelruil. Maar om een transactie op touw zetten waar alle partijen van profiteren, is nog niet zo eenvoudig. Dat zegt Marcel Spil, medewerker van Klaver Agrarisch Vastgoed.

Als geboren en getogen West-Fries kent Marcel Spil de kop van Noord-Holland door en door. Dus toen de neven Arnold Druif en Bert Druif bij Klaver Agrarisch Vastgoed aanklopten met het verzoek een kavelruil tussen Hippolytushoef en Midwoud op te zetten, leek dat business as usual. Het achtkoppige team van NVM-makelaar Klaver Agrarisch Vastgoed was immers al betrokken bij de verkoop van één van de bedrijven en heeft veel ervaring met kavelruil. Maar al snel bleek dat deze kavelruil een veelzijdige oplossing vereiste.

Gezien de ontwikkelingen met de Omgevingswet en de Nota Ruimte verwacht Spil dat het belang van ‘het instrument’ kavelruil de komende jaren verder toeneemt. “Het is een interessante optie”, verklaart Spil. “Je betaalt immers geen overdrachtsbelasting en dat is bij aankoop van gebouwen een groot voordeel. Daarbij kan worden bespaard op de notaris- en kadasterkosten.

Iedereen moet er beter van worden. Dat is altijd het uitgangspunt

Veelzijdigheid grond belangrijkste factor

Dat laatste speelde mee in het geval van de melkveehouders Druif uit Midwoud. Om beider ondernemingen te optimaliseren en de reistijd te beperken, wilden beide boeren hun hoofdperceel uitbreiden. De tegenprestatie bestond uit twee verder weg gelegen percelen.

“Niet elk stuk grond is hetzelfde”, vertelt Spil. Voordat hij de hort op kon, bepaalde hij eerst de precieze waarde van de ingebrachte percelen. “We kijken altijd voor welke doeleinden de grond gebruikt kan worden. Uiteindelijk is veelzijdigheid de belangrijkste factor.”

Toen Klaver van ASR, de beleggingsmaatschappij die meer dan 43.000 hectare grond in Nederland beheert, nog een verkoopopdracht kreeg voor circa 40 hectare, ontstond er volop speelruimte voor de ruil.

Ook in de Kop van Noord-Holland steeg de prijs van grond de afgelopen jaren sterk, gaat Spil verder. Maar met een beroep op de NVM-database, waarin alle transacties van de afgelopen decennia staan beschreven, kon de waarde snel en goed onderbouwd worden vastgesteld.