[No translation for key: global] Boer ook goed met je vastgoed

Aeres Hogeschool start weer opleiding tot landelijk vastgoedspecialist

Aeres Hogeschool in Dronten start volgend jaar zomer weer een specialistische hbo-opleiding voor agrarisch en landelijk vastgoed, in nauwe samenwerking met NVM Agrarisch & Landelijk. De huidige opgave in het buitengebied maakt dat de sector staat te springen om nieuwe aanwas van experts.

De voltijd bacheloropleiding ‘Landelijk Vastgoed en Makelaardij’, die vanaf studiejaar 2023-2024 start op de Aeres Hogeschool in Dronten, is de enige van Nederland. Zo’n tien jaar terug bood dezelfde school deze studie ook al aan, maar er was op een gegeven moment te weinig animo voor, vertelt Fenny Frens-Mooiweer. Zij is docent Financieel Management en Bedrijfskunde op Aeres en met haar collega Frans van Erp een van de kartrekkers van het opnieuw opstarten van de opleiding.

Enorme opgave in het buitengebied

“We zien dat de tijd er weer rijp voor is,” zegt Frens-Mooiweer. “Stikstof, uitkoopregelingen en kavelruil zorgen voor een enorme opgave in het buitengebied. Om die herinrichting in goede banen te leiden, zijn mensen nodig die inhoudelijk expert zijn in agrarisch en landelijk vastgoed en alle regels goed kunnen toepassen. De opleiding richt zich dan ook op drie activiteiten: bemiddelen, taxeren en rentmeesterschap.”

De makelaarssector staat te springen om nieuwe mensen, beaamt ook Anet van den Berk, bestuurslid bij NVM Agrarisch & Landelijk. “Er is veel werk te doen en daarom is er behoefte aan jonge, goed opgeleide makelaars en taxateurs. Vandaar dat wij het gesprek zijn aangegaan met Aeres. Zij boden dit al als minor keuzevak aan, maar daarmee ga je pas in het vierde jaar specialiseren. Bij deze studie ben je meteen op koers voor agrarisch makelaar-taxateur.” Bovendien krijgen studenten van de opleiding óók een breed inzetbaar bedrijfskunde-bachelordiploma.

IMG NVM 2
De initiatiefnemers van de nieuwe opleiding bij de praktijklocatie van de hogeschool. Foto: Ben Eekhof

Meer animo onder studenten

Frens-Mooiweer denkt dat ook aan de kant van potentiële studenten er tegenwoordig meer animo is voor een dergelijke opleiding. “We merken op open dagen dat de huidige studenten er enthousiast van worden. We verwachten ook dat de veranderingen in de agrarische sector ervoor zorgen dat er meer interesse is. Tien jaar geleden nam je als jongere misschien het bedrijf van je ouders over. Tegenwoordig wordt er toch verder gekeken. Agrarisch en landelijk makelaar-taxateur of rentmeester is een goede optie, als je toch aan het werk wil blijven in het buitengebied.”

De betrokkenheid van NVM Agrarisch & Landelijk zorgt voor een goed vastgoedfundament onder de meer bedrijfskundige aspecten van de opleiding, zegt Van den Berk. “Aeres Dronten is onderscheidend vanwege de affiniteit met de agrarische sector en het buitengebied en heeft deze opleiding ook heel serieus opgepakt. Het programma sluit goed aan op de praktijk en de eisen die worden gesteld aan het vakmanschap.”

“We stemmen veel af of we de juiste dingen doen waar het werkveld behoefte aan heeft,” vervolgt Frens-Mooiweer. NVM wil hier ook een succes van maken.” Hoeveel studenten hoopt de opleiding het eerste jaar te verwelkomen? “Als we een klas van zo’n vijftien tot twintig mensen kunnen vullen, zou dat een heel mooie start zijn.”