U bent nu hier: Marktinformatie
Marktinformatie · Wonen

Marktinformatie vrije sector huur

Op deze pagina vindt u de nieuwste cijfers van de NVM en VGM NL over de vrije sector huurmarkt. Deze cijfers worden elk kwartaal bijgewerkt.

Appartementen Nijmegen

De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter kale huur kwam hiermee uit op € 10,71 voor eengezinswoningen en € 15,60 voor appartementen. Dit blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers transactiedata vrije sector huurwoningen van NVM en VGM NL. 

In tegenstelling tot voorgaande kwartalen stegen de huurprijzen vrijwel overal weer, zowel in het kale, gemeubileerde als gestoffeerde segment. Opvallend is dat de regio Amsterdam/Amstelveen na twee kwartalen van daling nu weer een flinke huurprijsstijging laat zien.

Enkel in de regio Utrecht/Amersfoort is de huurprijsstijging maar minimaal en de gemeente Haarlem laat zelfs een flinke huurprijsdaling zien. Wat vooral zorgen baart is de verdere daling van het aantal transacties én de almaar verder dalende gemiddelde woonoppervlakte.
De grootste prijsstijgingen doen zich voor in de provincies Limburg (+22,9%) en Flevoland (+15,5%).

In geen enkele provincie was sprake van een prijsdaling, maar in Overijssel (+1%) en in Zeeland (+2,9%) was de jaarontwikkeling wel zeer beperkt Op gemeenteniveau vinden de grootste prijsstijgingen plaats in Arnhem (+16%) en Almere (+12%).

Van de vier grote steden noteren Rotterdam en Den Haag met respectievelijk +10,7% en +9,1% de grootste stijgingen. Amsterdam (+6,5%) en Utrecht (+3,3%) blijven achter bij het Nederlands gemiddelde.

Gemiddelde huurprijs (liberalisatiegrens)


79% van alle transacties valt afgelopen kwartaal in het kale huursegment, 14% zijn gestoffeerde en 7% gemeubileerde woningen.


Gemiddelde huurprijs (gestoffeerd en gemeubileerd)

 

Ondanks de gedaalde vraag stijgen de verhuurprijzen van gemeubileerde en gestoffeerde woningen flink door (+8,5%). De gemiddelde verhuurprijs per vierkante meter komt voor het gemeubileerde deel van de markt uit op € 22,02 en voor het gestoffeerde segment op € 18,42. Dergelijke niveaus zijn niet eerder gemeten.