U bent nu hier: NVM Business
Informatie · NVM Business

Energielabel C kantoren

In 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit staat gelijk aan een Energie-Index van minimaal 1,3. Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken.

Kantoor Energielabel C

NVM Business verwacht dat de maatregel veel impact zal hebben op de onderkant van de vastgoedmarkt, waar de investeringskosten niet kunnen worden terugverdiend door huurverhoging. De incourante voorraad vastgoed zal als gevolg van de maatregel fors toenemen. 

NVM Business pleit voor maatregelen om te voorkomen dat de vastgoedmarkt uit balans raakt. De helft van de kantoorvoorraad heeft een energielabel slechter dan C. Het gaat om ca. 40 miljoen m2, waarvoor volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in totaal ca. € 680 miljoen aan investeringen nodig is om te kunnen voldoen aan de regelgeving.

Wat betekent Energielabel C voor mij als eigenaar?

Wanneer u eigenaar bent van een kantoorruimte niet beschikkend over de minimale Energie-Index, dan heeft dit flinke gevolgen.

  • Bij het verhuren van uw kantoorruimte is het verstandig te anticiperen op de toekomstige energetische eisen. Uw NVM Business-makelaar kan u van het juiste advies voorzien.
  • Bij eigen gebruik van het kantoorgebouw is het raadzaam te overwegen energiebesparende maatregelen te nemen om tijdig aan de juiste eisen te voldoen. Hier kan uw NVM Business-makelaar bij helpen.
  • Wanneer u uw kantoorpand laat taxeren, wordt de marktwaarde lager. Om het gebouw te mogen blijven gebruiken zijn immers investeringen nodig. De verwachting is dat het verschil tussen kantoren die voldoen en niet voldoen aan de eisen van Energielabel C, steeds groter wordt. Raadpleeg uw NVM Business-taxateur voor advies.

NVM Business Duurzaamheidsscan

Weten waar u aan toe bent? Laat dan een NVM Business Duurzaamheidsscan maken: een hulpmiddel om te bepalen hoe duurzaam een commercieel vastgoedobject is. U krijgt hiermee inzicht in hoe uw pand presteert.

De scan is gebaseerd op de veelgebruikte meetinstrumenten voor duurzaamheid BREEAM, GPR en EPBD energielabel. De volgende onderdelen worden meegenomen om de duurzaamheid te bepalen:

  • Locatie en mobiliteit
  • Materiaalgebruik
  • Energieverbruik
  • Gebruikskwaliteit
  • Waterverbruik

De resultaten worden weergegeven in een overzichtelijke rapportage. Door de gestandaardiseerde opbouw zijn gebouwen goed te vergelijken.

Wacht niet tot het laatste moment, maar neem tijdig maatregelen. Neem contact op met uw NVM Business-makelaar voor het juiste advies.