[No translation for key: global] Nieuws
Nieuws · Agrarisch & Landelijk · NVM Business · Wonen

General Atlantic doet bod op minderheidsbelang funda

Certificaathouders funda kunnen certificaten verzilveren

ML
Marc van der Lee
13 november 2023
Fundagebouw bijgesneden

NVM Holding maakt samen met Stichting Administratiekantoor funda (STAK) en funda bekend dat General Atlantic, een vooraanstaande wereldwijde investeringsmaatschappij, een bod heeft uitgebracht op de 1,5 miljoen door STAK gehouden aandelen in Funda B.V. Deze aandelen vertegenwoordigen gezamenlijk een belang van 29,41%. Houders van certificaten op deze aandelen krijgen hiermee de mogelijkheid om deze te verkopen tegen een prijs die recht doet aan de door de markt ingeschatte waarde van funda en de certificaten. NVM Holding behoudt na deze transactie haar meerderheidsbelang in funda. De toetreding van een nieuwe aandeelhouder luidt een nieuwe fase in voor funda.

Certificaathouders hebben tot en met 22 december 2023 om hun certificaten aan te melden en daarmee STAK toestemming te geven voor verkoop van de bijbehorende aandelen. General Atlantic biedt EUR 64,43 per certificaat op het moment van voltooiing van de transactie. Certificaathouders die kiezen voor uitbetaling twaalf maanden na voltooiing van de transactie ontvangen EUR 69,43 per certificaat. Voltooiing van de transactie vindt naar verwachting plaats in het eerste kwartaal van 2024.

General Atlantic ondersteunt de verdere groei en ontwikkeling van funda om zo het leidende vraag- en aanbodplatform te blijven voor makelaars en particuliere en zakelijke consumenten in Nederland. De toetreding van de nieuwe aandeelhouder maakt daarnaast de beëindiging van de procedure bij de Ondernemingskamer mogelijk.

Toen funda in 2001 werd opgericht hadden NVM-leden de mogelijkheid om certificaten van aandelen funda te kopen. Deze NVM-leden legden daarmee de basis voor de succesvolle ontwikkeling van funda. Sinds 2001 is aan- en verkoop alleen mogelijk geweest binnen de beperkte kring van de NVM en nu kunnen zij de certificaten voor het eerst aanbieden aan een externe partij.

De selectie van General Atlantic is de uitkomst van een zorgvuldig, vertrouwelijk en professioneel begeleid proces, waarbij door meerdere partijen een bod is uitgebracht. NVM Holding, STAK en funda steunen het bod van General Atlantic. Met General Atlantic is een aandeelhouder gevonden waarmee NVM Holding, STAK en funda als partners gaan optrekken. General Atlantic is een sterke, op samenwerking gerichte partij, die kapitaal verstrekt en strategische ondersteuning biedt aan snelgroeiende bedrijven. General Atlantic is opgericht in 1980 en sinds 1989 een actieve investeerder op de Europese markt. Het bedrijf heeft een staat van dienst in het samenwerken met managementteams en toonaangevende bedrijven om duurzame lange-termijngroei en impact te creëren. Daarnaast brengt het bedrijf inhoudelijke kennis mee van de markt en de producten van funda. Zo heeft General Atlantic uitgebreide ervaring met investeringen in ondernemingen die vergelijkbare diensten leveren als funda, waaronder Hemnet (Zweden, tevens in samenwerking met brancheverenigingen), Homegate (Zwitserland), Immoweb (België), Immonet (Duitsland), ImmoScout24 (Zwitserland) en Immowelt (Duitsland). Funda heeft voor de komende jaren een strategie, die het met de actieve steun van NVM Holding en General Atlantic kan uitvoeren.

General Atlantic wil een belang van minimaal 18,46% van de stem- en winstrechten in funda verwerven. Dit staat gelijk aan 941.773 door STAK gehouden aandelen in Funda B.V. NVM Holding gaat de certificaten aanmelden die zij zelf houdt. Die certificaten vertegenwoordigen 176.773 door STAK gehouden aandelen en 3,46% van de stem- en winstrechten in funda. De overige certificaathouders moeten daarom in beginsel minimaal 765.000 certificaten (een belang van 15% van de stem- en winstrechten in funda) aanbieden om het bod te laten slagen. De transactie is tevens onder voorbehoud van het advies van de Ondernemingsraad van funda.

Als de transactie wordt geëffectueerd gaat funda een nieuwe fase in. De huidige Raad van Commissarissen (RvC) van funda ziet dat als een logisch moment om het stokje over te dragen aan een nieuwe RvC.

Sinds 10 februari 2022 loopt er een door de Ondernemingskamer gelast onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van funda. Met het toetreden van een nieuwe aandeelhouder komt er duidelijkheid over de toekomst van funda. Een succesvolle afronding van de transactie maakt beëindiging van de procedure bij de Ondernemingskamer mogelijk.

NVM Holding laat zich bijstaan door M&A adviesbureau AXECO en door Pels Rijcken als juridisch adviseur. Funda heeft ABN AMRO als financieel adviseur en Van Doorne en DLA Piper als juridisch adviseurs. Dentons, JB Law en Laus Legal zijn de juridisch adviseurs van STAK. Weil, Gotshal & Manges en De Brauw Blackstone Westbroek adviseren General Atlantic.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NVM Holding
Marc van der Lee
m.vanderlee@nvm.nl
06 - 21 47 76 27
 
STAK
Marcel de Groot
Voorzitter Stichting Administratiekantoor Funda. (Certificaathouders)
m.degroot@degrootencompagnons.nl
06 - 54 77 51 94
 
Funda
Claire Verhagen
pers@funda.nl
06 - 50 51 63 25