U bent nu hier: Home

Provada 2021: een feestelijk weerzien met leden en stakeholders

Eindelijk kon de grootste vastgoedbeurs van Nederland weer plaatsvinden.

Liesbeth Kramer
01 november 2021
Provada2021

Ruim twee jaar na de vorige Provada werd deze editie geopend door onze eigen voorzitter Onno Hoes, waarbij aandacht was voor de te krappe woningmarkt en de diensten die onze NVM Business-leden kunnen bieden aan leden en stakeholders die actief zijn in de wereld van het commercieel vastgoed.

‘Dare to dream: together for a better built environment’, het thema van deze beurs. En dat konden de grote aantallen bezoekers overal ervaren. Standhouders gaven veel aandacht aan, duurzaamheid, innovatie, energietransitie, mobiliteit, data etc. 

Ook op de NVM Business-stand werd ingezoomd op deze thema’s. Arjan Bertelink van SGS vertelde over verduurzaming. Uiterlijk 1 januari 2023 moeten alle kantoorruimten voorzien zijn van een C-label. Hier ligt nog een grote opgave voor de eigenaren. Jan Verhaegh van Cushman&Wakefield gaf aan dat smart buildings met technologie ten behoeve van virusbeperking een concurrentievoordeel krijgen. De vooruitzichten voor de kantorenmarkt zijn gunstig. Nieuwe ingebruikname stijgt al drie kwartalen op rij.

Bij een duurzame toekomst is mobiliteit van belang. Jordy Kleemans van Savills, en bestuurslid van NVM Business,  en Christiaan Kwantes van Goudappel concludeerden dat meetbaarheid echt nodig is om de aantrekkelijkheid van een gebied te duiden. De Savills Market Indicator ondersteunt hierin en moet onderdeel worden van ruimtelijke opgaven, waardoor de “liveability” van de ruimte wordt verhoogd.   

Taxateurs werden ook geïnformeerd over de ontwikkelingen in hun vakgebied. Feddo Bosveld van Epic Zorgvastgoed vertelde dat vanwege gewijzigde wetgeving het zorgvastgoed vaker en tegen marktwaarde moet worden getaxeerd. Baldwin Poolman bevestigde gepassioneerd het toenemende belang van economisch waarderen, de methodiek die antwoord geeft op de vraag wat de toekomstige waarde is van vastgoed. Meer is hier terug te vinden.

Het grote aanbod aan workshops op de NVM Business stand werd aangevuld door een aantal dochterondernemingen van de NVM, brainbay en funda in business. Fonger Ypma van brainbay gaf aan dat hun hoeveelheid data in commercieel vastgoed steeds groter wordt en dit dient als grondstof voor hun tools waaronder publicaties, het NVM Business-dashboard en referentievergelijkingen. Mark Askamp van funda in business melde een flinke stijging in het aantal views op de site, vooral van de horecapanden. Hij vertelde daarnaast enthousiast over de innovaties op de website, zoals Podiumplaats en Kantoorprofiel Pro.

De vakgroepen Wonen en A&L rondden het geheel af met actuele thema’s. Bestuurslid Wonen Chris van Zantwijk liet de kwartaalcijfers van het derde kwartaal zien. Het aantal verkochte woningen daalt als gevolg van minder aanbod. De koopprijzen stijgen nog steeds, met ongeveer 20% ten opzichte van een jaar eerder, maar deze blijven nog steeds betaalbaar dankzij de lage hypotheekrente.

A&L-voorzitter Jos Ebbers schetste in een glashelder betoog hoe de huidige stand van zaken er in het agrarische veld voorstaat. Onderwerpen als kavelruil, stikstofproblematiek, duurzaamheid, innovatie etc.   Hij pleitte dat de NVM-leden kunnen meedenken en -werken aan goede ruimtelijke plannen, de juiste perspectieven en de juiste wijze van uitvoering van deze plannen. De kennis van de leden over de agrarische sector is immers zeer groot en breed.  En samen met de politiek en de overheid moet het lukken deze grote onderwerpen aan te pakken die er nu spelen in de agrarische wereld.

De druk bezochte workshops en de NVM Business-borrel met veel (bestuurs)leden zorgen ervoor dat ook deze Provada wederom succesvol was.

Wij verwelkomen u graag volgend jaar op de Provada op 14-16 juni 2022 waar NVM Business voor de 12e keer aanwezig zal zijn. Dan organiseren we ook weer onze traditioneel drukbezochte borrel in StrandZuid.