Verduurzaming in de makelaardij

Hoe kun je in de makelaardij verduurzamen? Circulariteit is aan de orde van de dag en dat is een goede zaak. We produceren dagelijks bergen afval. Hergebruik kent veel meer voordelen dan nadelen, dat is inmiddels wel algemeen aanvaard. Maar in dienstverlening is onze meerwaarde ontastbaar.
Toch heeft de makelaardij wel degelijk een in het oog springend product, dat dient als reclamebord, als notificatie en als markering van territorium: het tuinbord. Van oudsher worden tuinborden van allerlei materialen gemaakt, bedrukt of met folie beplakt en gaan ze een paar jaar mee. Daarna verdwijnen ze meestal in de afvalcontainer.
Rijstkaf
Ondernemer Rolf Lebbink raakte gefascineerd door het gebruik van rijstkaf, het restproduct van rijst. Het rijstkaf dient om de rijstkorrel te beschermen tegen vocht en schimmels en is ijzersterk. Traditioneel werd rijstkaf in Aziƫ gebruikt als bouwmateriaal, maar raakte in de vergetelheid toen andere methodes gangbaar werden.
Tegenwoordig kan rijstkaf in combinatie met andere materialen als basis dienen voor plaatmateriaal dat wel 80 jaar mee gaat! Ideaal dus voor verkeersborden, om maar iets te noemen. Als het voor verkeersborden werkt, werkt het ook voor uw tuinbord! Is het bord versleten? Dan wordt de sticker met opdruk van het materiaal verwijderd, het plaatmateriaal wordt weer vermalen en hergebruikt!
Voorbeeld
Een voorbeeld van dit tuinbord is te zien op het NVM-hoofdkantoor in Utrecht bij de Innovatieve Proeftuin. Veel makelaars adviseren hun opdrachtgevers over verduurzaming van hun huis of hun kantoor. Zou het niet krachtig zijn om zelf het goede voorbeeld te geven met een duurzaam tuinbord? Makelaars die dit tuinbord voeren, krijgen ook een certificaat waarmee zij zich kunnen profileren.
Meer informatie vind je bij de ontwikkelaar van het bord. In dit filmpje laat hij iets meer zien over hoe een bord wordt geproduceerd.
