[No translation for key: global] Home

Lobby update - april 2024

De NVM lobbyt actief om de belangen van jou als NVM-lid te behartigen. We oefenen invloed uit op het overheidsbeleid en de politieke besluitvorming door actief aanwezig te zijn in politiek Den Haag. En ook richting Brussel, provincies en gemeenten is er contact om de NVM-belangen te behartigen. We doen dit NVM breed: voor de vakgroepen Wonen, Business en Agrarisch & Landelijk. Via deze lobby-update nemen we je mee in de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen maand.

S.E.
Sieuwerd Ermerins
01 May 2024
Binnenhof 1

NVM kijkt scherp mee bij evaluatie Wet Differentiatie Overdrachtsbelasting

Dit jaar wordt de Wet Differentiatie Overdrachtsbelasting geëvalueerd en zodoende stond dit onderwerp de afgelopen week op de agenda bij een procedurevergadering van het ministerie van Financiën. Met de evaluatie worden de doeltreffendheid en doelmatigheid van de wet onderzocht. Onder meer de woningprijsontwikkeling en het aandeel transacties door starters zullen onderdeel uitmaken van de evaluatie. Wat NVM vooral zorgen baart zijn de voorstellen om de zakelijke overdrachtsbelasting van 10,4% te doen zakken, waarvoor de financiering gevonden dient te worden in een verhoging van de overdrachtsbelasting voor eigenaar-bewoners (momenteel 2%) en/of de startersvrijstelling (momenteel 0%). Dit werd duidelijk in een recent verschenen Kamerbrief. NVM gaat hierover in gesprek met BZK en zal met oog op zowel een optimale werking van de residentiële als ook de commerciële vastgoedmarkt haar visie geven. Aangezien het gesprek nog moet plaatsvinden is input van leden van harte welkom, gebruik daarvoor het e-mailadres onderaan deze lobby update.

Position paper NVM als input voor groot debat over Wonen en Bouwen in de Eerste Kamer

Naast alle debatten over de woningmarkt in de Tweede Kamer was er op 23 april ook een groot plenair debat over wonen en bouwen in Nederland in de Eerste Kamer. Hiervoor heeft NVM op verzoek een position paper aangedragen met haar visie op de huidige woningmarktcrisis. Het tekort aan woningen, de stagnerende doorstroming en oplopende huur- en koopprijzen vereisen een integrale benadering. In ons pleidooi roepen we op om vandaag nog te beginnen met het creëren van een evenwichtige, duurzame en toegankelijke markt waarin plek is voor iedereen. Lees onze gehele bijdrage in het position paper.

NVM en andere poortwachters leveren inbreng bij commissiedebat over bestrijding witwassen en terrorismefinanciering

Vanuit VNO-NCW en MKB Nederland is namens de zogenoemde poortwachters – o.a. makelaars, notarissen, banken en accountants – een gezamenlijke inbreng geleverd voor dit debat. Het tegengaan van witwassen is niet alleen een wettelijke verplichting, maar is ook essentieel voor een goede economie en een goed ondernemersklimaat. In de praktijk merken de poortwachters echter dat de aanpak van witwassen ineffectief en inefficiënt is georganiseerd. We komen daarom met een 5 punten-actieplan zodat de aanpak beter, efficiënter en effectiever kan. Ook wordt (nogmaals) verwezen naar de uitkomsten van het onderzoeksrapport ‘Krachten Gebundeld’ waarin grondig staat beschreven wat poortwachters zelf kunnen doen en waar zij ondersteuning van de overheid nodig hebben. Voor NVM zijn beroepsregulering én het veilig kunnen melden/tegengaan van de angst voor represailles essentieel om haar poortwachtersrol goed te kunnen vervullen. Bekijk hier de volledige inbreng.

Ondanks lobby vanuit de vastgoedsector is Wet betaalbare huur door de Tweede Kamer

Op 25 april heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Wet betaalbare huur aangenomen. De wet heeft als doel om meer mensen van een betaalbare huurwoning te voorzien met een huurprijs die overeenstemt met de kwaliteit van de woning.

Gedurende de bijna twee jaar dat deze wet boven de markt hangt hebben NVM en onze partners in de vastgoedsector diverse gesprekken met Kamerleden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevoerd en ook gereageerd op kamerbrieven en internetconsultaties. Hierin heeft NVM steeds benadrukt dat investeringen in de vrije sector huurmarkt keihard nodig zijn, juíst ook vanuit huurdersperspectief. We hebben continu opgeroepen om het wetsvoorstel betaalbare huur in samenhang met alle andere maatregelen te bekijken die op de vrije sectorhuurmarkt afkomen. NVM-makelaars merken in de praktijk dat veel verhuurders (overwegen) hun huurwoningen (te) verkopen en dat bezichtigingsaanvragen voor woningen die nog wel in wederverhuur gaan tot ongekende proporties oplopen. NVM vindt dat verhuurders – zowel particulier als institutioneel – een marktconform rendement moeten kunnen behalen. Dit is óók in het belang van (potentiële) huurders, die hebben immers weinig aan een lagere huur, als ze straks überhaupt geen huurwoning meer kunnen krijgen.

Lees hier het uitgebreidere pleidooi terug waarin NVM haar zorgen uit op de Wet betaalbare huur: Reactie NVM op Wet betaalbare huur | NVM. We vinden het dan ook teleurstellend dat de Tweede Kamer heeft gekozen voor verdere regulering en herverdeling van een steeds schaarser wordend aanbod in plaats van perspectief op investeringen en nieuwbouw.

De Juridische Dienst geeft in dit artikel een nadere toelichting op de gevolgen van de Wet betaalbare huur: Tweede Kamer stemt in met Wet betaalbare huur | NVM

De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel binnenkort. Het is de bedoeling dat de Wet betaalbare huur vanaf 1 juli 2024 in gaat.

NVM en woningbouwpartners kritisch op wetsvoorstel Versterking Regie Volkshuisvesting

Samen met Bouwend Nederland, Neprom, WoningbouwersNL en IVBN heeft NVM een position paper aangeleverd voor het debat over het wetsvoorstel Versterking Regie Volkshuisvesting. Het doel van de ‘regiewet’ is het verschaffen van wettelijke instrumenten aan overheden om met meer regie en meer tempo meer betaalbare woningen te bouwen. Hoewel we de doelstelling onderschrijven, constateren we ook dat enkele onderdelen van de regiewet de doelstelling juist ondermijnen. Wij pleiten daarom voor het opknippen van het wetsvoorstel. De onderdelen die bijdragen aan de daadwerkelijke versnelling van de woningbouwopgave én de onderdelen die betrekking hebben op de rechtvaardige spreiding van aandachtsgroepen over het hele land, zouden gesplitst moeten worden van de wijzigingen die betrekking hebben op de generieke instructieregels die aansturen op twee derde bouwen in het betaalbare prijssegment. Daarnaast moet de snelheid op de lange termijn geborgd worden. Daarvoor moet de horizonbepaling verdwijnen, waardoor procedures ook na 2030 korter blijven. Bekijk hier het volledige position paper ‘Wet Versterking Regie Volkshuisvesting’.

Meer informatie

Indien je vragen, opmerkingen of suggesties hebt laat het onze lobbyist dan gerust weten via s.ermerins@nvm.nl.