[No translation for key: global] Boer ook goed met je vastgoed
Testimonial · Agrarisch & Landelijk

NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar hielp Opti-flor bij hun uitbreidingsplannen

Boer ook goed met je vastgoed!

Orchidee

De orchideeën van Opti-flor in Monster vind je terug in chique hotellobby’s en etalages van luxe bloemisten. De afdeling Research & Development – de kraamkamer – vormt het kloppend hart van het bedrijf. NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar hielp Opti-flor bij hun uitbreidingsplannen.

Zoals zo veel ondernemingen in het Westland is Opti-flor een echt familiebedrijf. Ruim 92 jaar geleden begon de opa van de neven Marco en René Hendriks met de teelt van allerlei soorten groenten. Later, met hun beider vaders aan het roer, kwam de focus op tomaten te liggen.

“Het zit in onze genen om extra mooie producten te maken”, zegt Marco Hendriks. “Toen René en ik het bedrijf in 1996 overnamen, zijn we op zoek gegaan naar een product waarbij die hoge kwaliteit gewaardeerd wordt en financieel terugkomt.”

Het werden phalaenopsis orchideeën. De neven namen NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar Peter van der Knaap van WLTM in de arm om grond aan te kopen voor een nieuwe kas.

Succesverhaal

We schrijven de jaren negentig. De orchideeënteelt stond nog in de kinderschoenen, maar had alles in zich om volwassen te worden. “Inmiddels is het een succesverhaal te noemen”, vindt Hendriks. “Toen wij begonnen werden er 10 miljoen planten per jaar verkocht in Nederland, nu zijn dat er 140 miljoen per jaar. We begonnen met twaalfduizend meter en achtduizend planten per week en inmiddels is dat 170 duizend meter en 140 duizend planten per week.”

Opti-flor begon met twaalfduizend meter en achtduizend planten per week. Inmiddels is dat 170 duizend meter en 140 duizend planten per week.

Huismakelaar

Die groei ging door de jaren heen gepaard met verschillende uitbreidingen en bedrijfsovernames, altijd begeleid door ‘huismakelaar’ Peter van der Knaap. “Bij alles wat maar enigszins met makelen te maken heeft, word ik betrokken”, zegt hij. “Bijvoorbeeld voor de verhuur van ongebruikte panden aan arbeidsmigranten, de tijdelijke verpachting van een leegstaande kas of die keer dat een oude tomatenkas plaats moest maken voor woningbouw. Ook controleer ik ieder jaar of de WOZ-gegevens van de gemeente kloppen. Maar meestal gaat het om het aankopen van grond en bestaande bedrijven die daarna geschikt gemaakt worden voor orchideeënteelt.”

Transacties op 14 locaties

In totaal begeleidde Van der Knaap op 14 locaties transacties van Opti-flor. Allemaal zo dicht mogelijk bij elkaar in Monster, of in ieder geval in gemeente Westland, want daar zit de veiling en een groot deel van de afzetmarkt. Hendriks: “Bij ieder hoekje grond dat we gekocht en verkocht hebben, speelde Peter een rol. Hij weet wat wij kunnen en willen en pakt zaken proactief op. Op het gebied van vastgoed is hij onze vaste sparringpartner.”

“Het zit in onze genen om extra mooie producten te maken”, zeggen Marco en René Hendriks.

Die jarenlange samenwerking komt van pas. Van der Knaap begrijpt dat de kassen voor orchideeënteelt duur zijn, omdat ze kapitaalintensief zijn ingericht. Alles is volledig geautomatiseerd. Er is een koelafdeling en de planten op rolcontainers worden door robots verplaatst.

“Voor mijn klant Opti-flor is het van belang dat nieuwe locaties geschikt zijn of passend te maken zijn voor hun installaties”, legt Van der Knaap uit. Daarnaast wordt de helft van de warmtebehoefte van alle locaties van Opti-flor sinds drie jaar ingevuld door aardwarmte. Toekomstige locaties moeten ook op die warmtebron aangesloten kunnen.

“We houden duurzame technische ontwikkelingen in de markt goed in gaten. Zo hebben we ook dubbel glas in de kassen en gebruiken we buitenluchtaanzuiging in bepaalde afdelingen”, aldus Hendriks.

NVM-makelaar Petr van der Knaap begrijpt dat de kassen voor orchideeënteelt duur zijn, omdat ze kapitaalintensief zijn ingericht. Alles is volledig geautomatiseerd. Er is een koelafdeling en de planten op rolcontainers worden door robots verplaatst.

Singolo

Maar de grootste innovatiekracht van Opti-flor zit toch echt in de productontwikkeling van die mooie orchideeën. Uitgangsmateriaal zoeken ze over de hele wereld. Inmiddels resulteerde dat in 27 verschillende concepten. Zoals de Singolo, de eerste éénbloemige Phalaenopsis ter wereld. Hendriks: “We hebben een aantal jaren een goede markt gekend, nu is er meer concurrentie en staat bovendien de afzetmarkt onder druk. Sommige bedrijven vallen af. Je moet blijven innoveren om je hoofd boven water te houden.”

Uitgangsmateriaal zoekt Opti-flor over de hele wereld. Inmiddels resulteerde dat in 27 verschillende concepten.