U bent nu hier: Over NVM

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 – achtergrondinformatie

Stembureau

Woensdag 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De NVM heeft alle Nederlandse gemeentes een brief gezonden over de grote opgave op ruimtelijk vlak de komende jaren en de rol die NVM-leden hierin kunnen spelen en in die brief ook de handreiking gedaan om vooral de lokale expertise van de NVM-leden in te schakelen. Immers, wie beter dan u – als makelaar / taxateur – weet waar de lokale problemen en oplossingen liggen. Het zou dus ook zo maar kunnen dat u – al of niet naar aanleiding van deze brief - door uw gemeente benaderd wordt om te adviseren.

Om u in dit advieswerk te ondersteunen hebben we deze landingspagina ingericht met achtergronddocumentatie: onder meer met informatie over de brief aan uw gemeente, hoe de NVM (landelijk) tegen onderwerpen aankijkt en welke recente rapportages voor uw advisering relevant kunnen zijn.

Mocht u nog onderdelen missen of vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het NVM-bureau. De contactgegevens van de betrokken medewerkers staan onder aan deze pagina.

1. De brief van de NVM aan uw gemeente

Nederland telt per 1 januari 2022 345 gemeentes. In het overgrote merendeel van deze gemeentes vinden op 16 maart de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Deze gemeentes hebben van de NVM een brief ontvangen met onze voorstellen aan het nieuwe college.

In een beperkt aantal gemeentes zijn er dit jaar geen verkiezingen; deze gemeentes hebben vorig jaar na een gemeentelijke herindeling al verkiezingen gehad. Echter ook deze gemeentes hebben wij een brief verzonden, maar met een iets aangepaste inhoud. Via de onderstaande link kunt u zien welke brief (met bijlage) er naar u gemeente is verzonden.

3. Voorbereiding op een gesprek met uw gemeente

Hoe kunt u er voor zorgen dat uw ideeën ook een voedingsbodem vinden binnen de gemeente. Het is raadzaam om een gesprek met wethouders en ambtenaren goed voor te bereiden. Wat heeft hij of zij gezegd, waar staat zijn of haar partij voor?

In het bijgevoegde document vindt u een korte checklist met zaken waar u zich in kan verdiepen voorafgaand aan het gesprek. Beschouw het als een (uitgebreide kapstok): er zit vast een haakje bij waar u uw NVM-jas en ideeën aan op kunt hangen.

4. Achtergrondinformatie (onderzoeken en rapporten) vastgoedmarkt

Op zoek naar data en facts met betrekking tot de vastgoedmarkt in uw regio / gemeente?

5. Contactgegevens

Mist u onderdelen of heeft u vragen naar aanleiding van de stukken op deze pagina? Neem dan contact met ons op:

 • Woningmarkt (vakgroep Wonen)
  Leo Bosch (koop: bestaande bouw en nieuwbouw)
  l.bosch@nvm.nl, telefoon 06-30305057.      

  Gerco van den Berg (koop: bestaande bouw en duurzaamheid)
  g.vandenberg@nvm.nl, telefoon 06-41254092.

  Sieuwerd Ermerins (huurmarkt)
  s.ermerins@nvm.nl, telefoon 06-16445006.

 • Agrarisch & Landelijk (vakgroep A&L)
  Paul Braks, p.braks@nvm.nl, telefoon 06-12433258.

 • Commercieel vastgoed (Vakgroep NVM Business)
  Goran de Gucht, g.degucht@nvm.nl, telefoon: 06-25010975.

 • Marketing & Communicatie
  Marc van der Lee, m.vanderlee@nvm.nl, telefoon: 06- 21477627.