U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · NVM Business · Agrarisch & Landelijk · Wonen

Voorwoord NVM Magazine Onno Hoes: Schaarste

Onno Hoes
19 oktober 2021
Schaarste

Ruimte. Dat was de kop boven mijn voorwoord in ons laatste magazine van juli. Ruimte om te ondernemen en ons weer letterlijk en figuurlijk gemakkelijker te kunnen bewegen. We zijn niet langer gebonden aan de anderhalve meter. Ik weet niet hoe het u vergaat maar het voelt toch nog wat vreemd.

Waar voorheen de hand schudden een automatische begroeting was, reiken we elkaar nu aarzelend de elleboog aan. In die zin heeft COVID-19 onze omgangsvormen op zijn kop gezet.

Die extra ruimte geeft ons toch meer mogelijkheden om ons werk weer in te richten volgens het ‘oude normaal’. Fysieke vergaderingen komen meer voor in de agenda en we spreken af op kantoor met bezoekers en collega’s. Ik ervaar en hoor van collega’s en relaties dat het toch wel prettig is om elkaar weer face to face te spreken en te overleggen. Laten we hopen dat we die ruimte blijvend kunnen gebruiken.

Die ruimte gaat tegelijk gepaard met schaarste in het woningaanbod. Dat wringt enorm in uw en ons werk. Onze activiteiten strekken zich uit over drie sectoren en vakgroepen en hoewel ze qua omvang en profiel divers zijn, zijn ze allemaal belangrijk. Niettemin trekt en krijgt de woningmarkt de meeste aandacht. Van media, politiek, maatschappelijke organisaties en de consument die wil kopen of ‘durft’ te verkopen.

De schaarste in het woningaanbod brengt excessen met zich mee. Zowel bij kopers als verkopers. Daar fungeert u als aankoopmakelaar of verkoopmakelaar als scharnierpunt tussen vraag en aanbod. Juist in de huidige markt waarin verkopers voor de hoofdprijs kunnen gaan en kopers welbewust overbieden in de hoop het winnende bod te plaatsen.

Dat is precies waar uw toegevoegde waarde en verantwoordelijkheid als NVM-professional uit de verf komt. Desondanks zie ik ook dat onze beroepsgroep af en toe als kop van Jut wordt gebruikt. Dat doet zeer want niets komt harder aan dan dat uw integriteit ten onrechte in twijfel wordt getrokken.

De markt met een opdrogend aanbod woningen, een historische lage hypotheekrente, een sterke economie, dito consumentenvertrouwen en enorme spaartegoeden zijn bij elkaar de logische verklaring voor de gekte in de markt.

Die schaarste lossen wij niet op als dienstverleners. Daarvoor is de overheid primair aan zet. We hebben het gelezen in de Miljoenennota. De woningnood is een belangrijk dossier waar extra geld voor vrij wordt gemaakt. Maar dat is het niet alleen. De woorden zijn er, nu de daden. De juiste woningen bouwen en afdwingbare prestatieafspraken door én voor de landelijke, regionale en lokale overheid gaan zorgen voor een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod in de woningmarkt.

De schaarste voorbij met een markt waarin u kopers en verkopers evenwichtig van dienst kunt zijn. Het kan niet snel genoeg gaan.

Onno Hoes
Voorzitter NVM

Dit voorwoord is verschenen in NVM Magazine van oktober 2021. U kunt deze hier volledig lezen.