U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Nijmegen krijgt een woondeal

Het Rijk schrijft momenteel samen met de gemeente Nijmegen een woondeal. Na Amsterdam en Utrecht is in Nijmegen de woningnood het grootst. Met de regionale woondeal wil het Rijk op korte termijn iets doen aan de woningnood.

NVM
22 januari 2020
Appartementen Nijmegen

Met de regionale woondeal wil het rijk op korte termijn iets doen aan de woningnood. Dat maakt Pointer (het journalistieke platform van KRO-NCRV voor datajournalistiek) bekend in haar achtergrondartikel naar het woningtekort in Nederland, waarbij zij Nijmegen als casus uitlicht.

“We zijn hem nu samen aan het schrijven, het plan is om hem in februari te ondertekenen. Er moet nog veel worden besproken, maar met deze financiële regeling zou het moeten lukken op korte termijn de woningnood tegen te gaan”, zegt Harriët Tiemens, wethouder wonen van Nijmegen.

Eerder maakte het rijk al bekend dat een aantal andere grote steden een woondeal krijgen om sneller meer betaalbare woningen te bouwen voor starters en middeninkomens (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen). Nu hoort ook Nijmegen daar dus ook bij.

Voor die woondeals reserveert het kabinet 1 miljard euro. Nog een miljard steekt het kabinet in een belastingverlaging voor woningcorporaties en andere grote verhuurders. Zo houden zij meer geld over voor het bouwen. Ook gaat de inkomensgrens voor sociale huurwoningen omhoog en krijgen woningcorporaties meer ruimte voor lokaal maatwerk. Zo komen ook mensen met een laag middeninkomen makkelijker in aanmerking voor een sociale huurwoning.