U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Woningmarkt gaat door ondanks crisis

Voorzitter Onno Hoes vertelt aan Tros Radar of je nog veilig een huis kan bezichtigen in coronatijd, of je de financiering bij de bank nog rond krijgt en hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen.

AVRO TROS RADAR
27 maart 2020

Hoes ziet dat er minder interesse is voor een andere woning. Mensen hebben wat anders aan hun hoofd. "Er waren de afgelopen week 67% minder transacties en 26% minder bezichtigingen.

Maar er zijn nog steeds mensen op zoek, omdat ze inmiddels hun huis verkocht hebben of in een duur huurhuis zitten. En een deel van de economie draait door, dus het werk en de dienstverlening van makelaars blijft gewoon doorgaan."

Huizenprijzen dalen niet flink

Hoes denkt niet dat vanwege de coronacrisis de huizenprijzen nu flink zullen dalen. "We verwachten dat niet. De woningnood is groot en er is zo’n tekort dat de vraag er nog steeds is en de prijs niet inzakt, maar op hetzelfde hoge prijspeil blijft.

Ook omdat de rente nog steeds laag staat." De NVM-voorzitter zegt ook: "En de woningbouw gaat nog steeds door. Er worden meer nieuwbouwhuizen aangeboden, dus ik ben niet pessimistisch over de vastgoedmarkt."

Bezichtigen blijft mogelijk

"Potentiële kopers zijn zorgvuldiger, denken meer na en doen niet meteen meer een bod", zegt Hoes. Er zijn nog voldoende geïnteresseerden over en het blijft mogelijk om zelf een huis te bezichtigen, maar onder strikte hygiënemaatregelen. Er mogen maar maximaal drie mensen (inclusief de makelaar) op 1,5 meter afstand van elkaar naar binnen. Het huis moet dus groot genoeg zijn om die afstand te bewaren of anders moet je om en om een ruimte bekijken.

Taxaties gaan door

Ook taxaties om de waarde van een woning te bepalen gaan gewoon door. De NVM heeft bij het RIVM nagevraagd of het coronavirus niet in de lucht blijft hangen. Dat blijkt niet het geval. Makelaars gaan niet langs bij mensen die last hebben van griepverschijnselen.

In alle andere gevallen kan een makelaar veilig een huis binnengaan, mits die minimaal 1,5 meter afstand houdt tot de bewoners. "Als iemand niest vliegt het niet verder dan zo’n 1,5 meter. Het is wel noodzaak dat mensen de woning goed schoonmaken en luchten. Het kan zelfs geen kwaad als iemand in het huis woont die met corona besmet is geweest. Al moeten de klachten wel over zijn."

Geen verkopen afketsen

Hoes heeft nog geen signalen ontvangen dat huizenverkopen nu afketsen, omdat de kopers hun financiering niet rond krijgen, omdat de kopers onzeker zijn over hun baan of salaris. Hij zegt: "Het is wel cruciaal dat banken mee blijven doen.

Financiële instellingen zullen wel een inschatting maken of deze persoon na de coronacrisis zijn baan terug krijgt of behoudt. Maar misschien dat banken nu beter kijken hoe de werkgever er financieel voorstaat en wordt er meer gekeken naar de ketenverantwoordelijkheid."

Lees hier het hele artikel van Tros Radar.