U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Vereniging Eigen Huis waarschuwt consumenten

Vanochtend heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) een persbericht verstuurd met daarin tips voor huizenverkopers. Het bericht gaat vooral over de courtage van makelaars, welke kosten mag een makelaar in rekening brengen? De NVM heeft hierop gereageerd.

06 februari 2020
Fontein Bos En Lommer

"Het is goed dat consumenten kunnen kiezen tussen makelaars, er is diversiteit en concurrentie tussen de tarieven en voorwaarden. Dat laat zien dat de markt gezond is en dat er ruimte is voor onderhandeling. Dat juichen wij als vereniging toe. Dat betekent overigens niet dat consumenten voor een dubbeltje op de eerste rij moeten willen zitten."

Onderzoek naar courtage makelaars

Vereniging Eigen Huis heeft een onderzoek gehouden waaruit naar voren kwam dat de vergoeding of courtage die een makelaar aan zijn klant berekent gemiddeld 1,38% van de verkoopprijs is. De hoogste courtage die de vereniging in het onderzoek tegenkwam was 2,12%, de laagste 0,5%. Bij slechts een kwart van de offertes is sprake van een vaste vergoeding, die uiteen liep van €1.500 tot maximaal €7.000 voor de verkoop van een woning.

Cijfers brainbay

Vooral in oververhitte regio’s en prijsklassen start het biedproces vaak al na de eerste bezichtigingen. Volgens de cijfers van brainbay werden huizen eind vorig jaar gemiddeld al binnen een maand verkocht en in 42% van de gevallen was dat boven de vraagprijs. Gemiddeld konden kopers een keuze maken uit minder dan drie te koop staande huizen.