U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Verduurzamen huis in coronatijd

ABN AMRO meldt dat de helft van de huizenbezitters een positief effect van de coronacrisis verwacht op de klimaatdoelstellingen.

Gerco van den Berg
11 mei 2020
Zonnepaneel 5 Aanleg

De coronacrisis heeft volgens bijna de helft van de huizenbezitters een positief effect op het realiseren van de klimaatdoelstellingen die voor 2030 zijn gesteld. De bereidheid van deze groep om te investeren in verduurzaming van de eigen woning loopt echter terug.

Zo staan tegenover elke huizenbezitter die bereid is zijn woning te verduurzamen, bijna drie woningbezitters die juist op de rem trappen. Dit blijkt uit onderzoek dat Panelwizard in opdracht van ABN AMRO en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) heeft verricht onder consumenten en bedrijven.

De lagere bereidheid om in de verduurzaming van de woning te investeren, heeft volgens ABN AMRO te maken met uitstelgedrag. “Veel huizenbezitters houden de hand op de knip, omdat zij onzeker zijn over de effecten die de crisis uiteindelijk op hun financiële buffer zal hebben”, zegt Arnold Mulder, Sector Banker Energy van ABN AMRO.

“Veel mensen krijgen echter vakantiegeld uitbetaald in de komende periode. Ondernemers kunnen daar op inspelen door bijvoorbeeld met een scherpe coronadeal te komen. Aangezien veel huiseigenaren noodgedwongen hun vakantie in eigen huis zullen doorbrengen, kan een goed aanbod twijfelaars over de streep trekken. Zo maakt de afbouw van de salderingsregeling, die over enkele jaren begint, het juist nu aantrekkelijk om te verduurzamen. Het kan voor veel huizenbezitters dus juist lonend zijn om nu in de verduurzaming van hun woning te investeren.”

“Het is niet meer dan logisch dat consumenten in tijden van onzekerheid wat terughoudend zijn met investeren” aldus Gerco van den Berg, programmamanager bij de NVM. “Maar wellicht dat die crisis aan de andere kant ook weer een impuls aan de energietransitie kan zijn.

Een heroverweging van wat echt belangrijk is voor de toekomst waar een duurzamere woonomgeving integraal onderdeel van is. Dat is ook voor de NVM een belangrijke reden om juist nu initiatieven op dit vlak extra snel op te pakken."

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerco van den Berg, projectmanager Beleid & Kwaliteit, via het e-mailadres: G.vandenberg@nvm.nl.