U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Agrarisch & Landelijk · NVM Business · Wonen

Vastgoedmarkt in beeld, alle relevante vastgoedcijfers in 2019

De publicatie 'Vastgoedmarkt in beeld' is een samenwerking van de NVM met dochteronderneming brainbay. Het is een samenvatting van alle relevante vastgoedcijfers in 2019, verrijkt met infographics. Deze uitgave is met name geschikt voor (vastgoed)ondernemers, die met de kennis van 2019 verzekerd willen zijn van een succesvol 2020.

26 maart 2020
Kantoor 1

Samengevat kenmerkte het afgelopen jaar zich door een toenemende krapte op de woningmarkt zodat er na de laatste kwartaalcijfers van de NVM door iedereen gesproken wordt over ‘woningnood’. Bovendien leidde deze krapte wederom tot prijsstijgingen en deden de stikstof­ en PFAS­crisis, waardoor veel projecten stil kwamen te liggen, er nog een laatste schepje bovenop.

De Nederlandse vastgoedmarkt kende in 2019 opnieuw een uitstekend jaar, waarbij ook de nodige records sneuvelden. Het succes kent echter een keerzijde: de markt kent naast winnaars ook verliezers. Zo wordt het voor starters steeds moeilijker om zonder eigen geld een plek op de woningmarkt te vinden en staat een steeds groter deel van het winkelvastgoed structureel leeg. 

Het commerciële vastgoed verwelkomt meer particuliere beleggers op de beleggingsmarkt. Waarschijnlijk doordat de rente bij de bank historisch laag is. Verder zien we een record van het aantal nieuwbouwtransacties in de bedrijfsruimtemarkt 

De agrarische markt liet het afgelopen jaar nieuwe kansen zien, waaronder de herbestemming van agrarische grond. Makelaars hebben daarmee een cruciale adviserende taak om mede invulling aan de herbestemming van grond en gebouwen te geven.

Welvaartstechnisch ging het Nederland goed in 2019 met een groei van 1,7%. De sterkste groei lijkt daarmee achter ons te liggen. In 2019 kwamen er 153 duizend banen bij met als gevolg dat eind december er bijna 300 duizend vacatures openstonden. De werkloosheid is met 3,4% eind 2019 historisch laag. Het consumenten-­ en producentenvertrouwen daalde in het begin van 2019, maar stabiliseerde rondom het evenwichtsniveau in de tweede helft van 2019.