U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Agrarisch & Landelijk · NVM Business · Wonen

Vastgoed in tijden van corona

Nieuwe voorschriften, versnelde digitalisering en een onzekere markt. Maar ook daadkracht, optimisme en aanpassingsvermogen.

Maxime van den Hoven
27 mei 2020
Covid19 fundasleutel

De voorzitters van de NVM-vakgroepen blikken terug op hoe het makelaars en taxateurs en de vastgoedmarkt verging dit bewogen voorjaar.

Lana Goutsmits-Gerssen, voorzitter NVM Wonen:

 “Toen de coronamaatregelen net nieuw waren, zag je een kleine dip op de woningmarkt, maar al gauw keerden de bekende stijgende lijnen terug. Woningmakelaars pakten de ingrijpende nieuwe regels razendsnel op. Ze richtten hun kantoor ‘corona-proof’ in, omarmden virtuele bezichtigingen en pasten hun protocollen aan voor de fysieke afspraken met kijkers, kopers en verkopers. Ze vragen vooraf telefonisch naar ieders gezondheid, bewaren anderhalve meter afstand en reinigen aangeraakte oppervlaktes. De meesten van ons hebben het drukker dan ooit. Ik ben enorm trots op de flexibiliteit van onze leden. Alles staat op zijn kop en tóch draaien we door.”

Ard Klijsen, voorzitter NVM Agrarisch & Landelijk:

“Op de landelijk wonen-markt gaat het goed; er is veel animo voor woningen in het buitengebied. Onze klanten op de agrarische markt krijgen echter rake klappen. Het is voorlopig niet zo dat er meer of minder agrarische objecten op de markt komen. Met name in landbouwgronden zit altijd wel beweging. Er blijven partijen die grond zoeken of percelen willen afstoten. De grondprijs is zelfs vorig jaar licht gestegen. We weten nog niet welke weerslag corona precies op de markt en vastgoedprijzen zal hebben, maar ik prijs me gelukkig dat we binnen de huidige regelgeving toch kunnen blijven werken en onze klanten van dienst kunnen zijn.”

Sander Heidinga voorzitter NVM Business:

“Gelukkig betekende de onzekerheid van de eerste weken van de intelligente lockdown in veel gevallen uitstel en geen afstel. Om de markt te monitoren laten we sinds maart wekelijks leden aan het woord in de rubriek ‘NVM Business in coronatijd’ over de effecten van deze situatie, zowel op het vastgoedgebied als privé. We zien nog meer onderlinge samenwerking en verbinding. Onze leden zijn echte ondernemers die optimistisch en realistisch in de wedstrijd staan. Uiteraard zijn er zorgen en emoties, maar onze leden denken vooral in kansen. In deze fase adviseren ze hun klanten over wat er juist nog wèl kan.”

 

* In het volgende NVM Magazine (juli 2020) is een uitgebreider artikel te lezen over vastgoed in coronatijd.