U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Uitstel nieuwe energieprestatie-eisen en energielabel tot 1 januari 2021

Minister Knops van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties heeft vorige week aan de Tweede kamer meegedeeld dat de invoering van de nieuwe BENG-eisen en het nieuwe energielabel wordt verplaatst naar 1 januari 2021.

Gerco van den Berg
13 januari 2020
Zonnepaneel 2

Oorspronkelijk zouden deze twee aanpassingen al per 1 juli 2020 van kracht worden, echter het niet tijdig beschikbaar zijn van de benodigde software heeft de minister - op verzoek van een groot aantal belanghebbende partijen - doen besluiten de invoering een half jaar uit te stellen.

Deze 'Bijna Energieneutrale Gebouwen' - BENG - zijn al jaren in voorbereiding, zegt Claudia Bouwens, programmaleider van het Lenteakkoord. Het grote knelpunt blijkt nu de software, die eerder al de oorzaak was aan een vertraagde invoering van de eisen. “Het is ongelofelijk ingewikkeld. De berekeningsmethode omvat al meer dan duizend pagina's. Het blijkt langer dan anderhalf jaar te duren voordat die is omgezet in software.”

Luister hier het fragment van BNR terug.

Ingangsdatum

Neprom, NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes, IVBN en BNA hebben daarom gevraagd om de BENG-eisen per 1 januari 2021 in te laten gaan in plaats van 1 juli 2020. Omdat zorgvuldigheid voorop staat bij de invoering en om de partijen voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe regels heeft minister Knops hiermee ingestemd.

Energielabel

Omdat dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware nodig is om het nieuwe energielabel te kunnen berekenen wordt die ook per 1 januari 2021 ingevoerd. Het nieuwe energielabel wordt gebaseerd op het primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar en geeft een genuanceerder beeld van de energieprestatie van een woning of gebouw.

De volledige brief van de minister is hier terug te vinden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerco van den Berg, projectmanager Beleid & Kwaliteit, via het e-mailadres: g.vandenberg@nvm.nl.