U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Tekort aan middenhuur dwingt tot creatieve oplossingen

De marktrapportage over de verhuurmarkt in samenwerking met VGM NL laat een enorm tekort aan huurwoningen zien. Lana Goutsmits-Gerssen, voorzitter NVM Wonen: “Onder de 1000 euro is er enorme krapte op de huurmarkt.”

21 februari 2020
Appartement 1

Onder de 1000 euro is er nog maar weinig aanbod. Veel mensen die nu buiten de sociale huur vallen, kunnen ook niet in de vrije sector huur terecht vanwege de hoge kosten. In vergelijking met vorig jaar krijgen huurders nu minder ruimte voor hun geld.

Flink inkomen nodig voor middenhuur


Lana vertelt wat zij ziet gebeuren: “In de middenhuur zie je veel mensen die niet kunnen of willen kopen. Mensen liggen in een scheiding, of de werksituatie laat het niet toe. Veel mensen willen wel genoegen nemen met een duurdere woning, beter iets dan niets. Maar lopen dan aan tegen de inkomenseis van minimaal 4x de huur bruto. Je moet dus een flink inkomen hebben om daaraan te kunnen voldoen, wanneer de beschikbare huurhuizen boven de 1000 euro liggen.”

Boven de 1000 euro huren voor een kortere periode


“Verder zie ik alleenstaanden, die geen woning boven de 1000 euro kunnen bekostigen. Er zijn ook veel mensen die een koopwens hebben maar die niet kunnen realiseren en daarom gaan huren. Uiteindelijk zie ik de tendens dat mensen die een woning huren van boven de 1000 euro dat vaak voor een kortere periode doen. Bijvoorbeeld mensen die zich in een scheiding bevinden en zich weer op de koopwoningmarkt gaan bewegen zodra de scheiding is afgewikkeld.”

Creatieve oplossingen


De krapte op de huurmarkt dwingt mensen tot creatieve oplossingen, Lana vertelt wat zij ziet gebeuren: “Wanneer mensen in de situatie zitten dat de huurprijzen te hoog zijn, ze niet in aanmerking komen voor sociale huur en ook nog geen mogelijkheden hebben om te kopen, zie ik dat ze veelal langer thuis blijven wonen. Verder zie ik ook veel creatieve oplossingen ontstaan om toch onderdak te hebben. Zo hoor ik steeds vaker mensen die bij vrienden inwonen, of met meerdere gezinnen in een huis wonen. Ook vakantiewoningen waar je eigenlijk niet permanent in mag wonen, worden toch voor langere tijd verhuurd.”

Kangoeroewoningen


Wat je ook steeds meer ziet, is dat er extra woonruimte aan huis wordt gerealiseerd. Voor ouders bijvoorbeeld, dat zijn de zogeheten kangoeroewoningen. Dat betekent overigens niet altijd dat er sprake is van mantelzorg. Het is gewoon extra woonruimte voor bijvoorbeeld een familielid. Lana geeft een voorbeeld: “Zo ken ik ook een broer en zus die een tweede wooneenheid bij het huis van de broer hebben gerealiseerd. Zo kunnen ze op één terrein wonen en hebben zij ieder een eigen woning. Wel heb je voor deze situaties een flexibele overheid nodig, die bereid is mee te denken in oplossingen.”

Signaleren en wakker schudden


“Helaas heb ik geen kant en klare oplossing wanneer mensen de hoge huurprijzen niet kunnen opbrengen en geen mogelijkheid hebben om te kopen. Als NVM kunnen we gelukkig wel duiden waar de problemen zitten. We brengen eventuele problemen in kaart en schudden de overheid wakker, indien nodig.”

Lees hier het bericht in samenwerking met VGM NL over de huursector.