U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

NVM: Minister Ollongren voer wens Tweede Kamer uit om Utrecht te dwingen tot woningbouw Rijnenburg

De NVM roept minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) op de aangenomen motie om de gemeente Utrecht te dwingen woningen te bouwen in het poldergebied Rijnenburg en Reijerscop uit te voeren.

Gérald Rensink
19 december 2020
Rijnenburg

Kajsa Ollongren gaf donderdag 17 december in de Tweede Kamer aan om de motie te bespreken in het kabinet, omdat ze een proactieve aanwijzing geen haalbare en begaanbare weg vindt. Onno Hoes, voorzitter van de NVM vindt dit een gemiste kans. “Er is een schreeuwend tekort aan woningen en dan geeft de Tweede Kamer haar steun in de rug om regie te nemen en dan doet ze het niet. Zo laat je de consument in de kou staan.”

De indieners van de motie, VVD’er Daniel Koerhuis en CDA’er Julius Terpstra, vinden dat er vanwege de enorme krapte op de woningmarkt iedere kans moet worden aangegrepen om huizen te bouwen. In Rijnenburg en Rijerscop kunnen minimaal 22.000 huizen op een duurzame manier gebouwd worden. De gemeente Utrecht wil echter de locatie gebruiken om op grote schaal duurzame energie te produceren met zonne- en/of windenergie en laat de mogelijkheid voor woningbouw in het midden wanneer dat zou gaan gebeuren, waarschijnlijk pas na 2035.

Eerder dit jaar stelde de tijdelijke minister van Wonen, Stientje van Veldhoven een ultimatum aan de gemeente Katwijk. Al 15 jaar onderhandelde de gemeente met het Rijksvastgoedbedrijf over de bouw van tenminste 5000 nieuwe woningen op voormalig vliegveld Valkenburg. Na druk van de minister was er een paar weken later plotseling wel een akkoord.

“Als het Rijk, bij lang dralen van de gemeenten, de regie pakt en druk zet op de gemeenten om beslissingen te nemen, worden er dus nieuwe woningen gebouwd. Het is een kwestie dus van ‘willen en urgentie’ voelen,” aldus Onno Hoes. De NVM pleit er al langer voor dat de overheid meer regie neemt.

“De nood is hoog en de uitvoering complex. De gemeenten en provincies moeten echt sneller bouwlocaties aanwijzen en daar moet de minister van tijd tot tijd bij helpen. Nu ligt er een kans in Rijnenburg, grijp deze dan ook. Een veilig en betaalbaar dak boven je hoofd is super belangrijk, een prettige woonomgeving geeft zekerheid, een goed leefklimaat in de wijk zorgt voor lokale economische bloei. Duurzaamheid en bouwen kunnen prima samen gaan. Pak deze kans om woningen te bouwen, om te helpen om de krapte op de woningnood op te lossen, want in alleen maar windmolens kun je echt niet wonen.”