U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Politiek pakt door op signaal NVM

Donderdag 9 januari heeft NVM de woningmarkt-kwartaalcijfers gepresenteerd. Uit deze cijfers blijkt dat we inmiddels moeten spreken van een woningnood. Dat signaal is nu ook opgepakt door de politiek. Minister-President Rutte en CDA-Kamerlid Ronnes reageren op de problemen van de woningbouw.

Jasper van den Jagt
15 januari 2020
Persconferentie 2019Q4

In het vierde kwartaal van 2019 is de woningmarkt verder verkrapt. Er staan minder woningen te koop en minder woningen worden te koop gezet. De prijzen stijgen wel, mede door de grote vraag. De voorraad nieuwbouwwoningen neemt nog wel toe, waarschijnlijk prijzen zij zichzelf uit de markt. NVM-voorzitter Onno Hoes: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.”

Rutte: Woningbouw afdwingen

In reactie op de presentatie door NVM heeft premier Mark Rutte aangegeven dat het Kabinet bereid is om woningbouw af te dwingen. In zijn wekelijkse persconferentie gaf hij aan dat een zogeheten ’aanwijzing’ een middel is niet wordt geschuwd. "Als het zo zou zijn dat een gemeente zegt ’toedeledokie’, dan moeten we bereid zijn om in te grijpen en daartoe zijn we bereid.”

Ronnes: Woningbouwlocaties aanwijzen

Voor het CDA is de maat vol. „Het kabinet moet ingrijpen en woningbouwlocaties gaan aanwijzen”, zei Kamerlid Ronnes daarover. „Nood breekt wet.” De woordvoerder wonen heeft hierover Kamervragen gesteld en heeft recent hier ook al een motie ingediend.

Van Veldhoven: Bouwen, Bouwen, Bouwen

Zondag bevestigde de minister van Wonen, Stientje van Veldhoven, de enorme krapte op de woningmarkt en dat we nu moeten bouwen, bouwen, bouwen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jasper van der Jagt, public affairs, via het e-mailadres: j.vanderjagt@nvm.nl.