U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Particuliere verhuurder ontzorgen

Sommige particuliere verhuurders zijn uitstekend thuis in de complexe wet- en regelgeving rond verhuur – anderen minder. Bovendien willen niet-professionele verhuurders soms geheel ontzorgd worden. Daar ligt een mooie taak voor NVM-makelaars, vinden zowel NVM als beleggersorganisatie Vastgoed Belang. Samen dragen ze bij aan goed verhuurderschap en daarmee aan een beter imago van de particuliere belegger.

NVM
02 januari 2020
Laurens Van De Noort

Particuliere verhuur is al enkele jaren in opkomst. De achterliggende redenering is genoegzaam bekend: spaargeld levert bij de bank niets op, dus kun je er maar beter iets mee doen dat wél rendeert. Bijvoorbeeld: een of meer woningen kopen voor de particuliere verhuur. “Wij zien dat particuliere verhuur in deze tijd van lage spaarrentes een aantrekkelijke optie kan zijn voor beleggers”, vertelt Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang, een belangenvereniging van particuliere beleggers.

“De mate waarin onze leden in het vastgoed actief zijn, loopt ver uiteen. Sommige leden hebben enkele woningen, andere duizenden. In dat laatste geval gaat het vaak om professionele vastgoedfamiliebedrijven die het beheer professioneel hebben geregeld of uitbesteed.”

Bij de kleinere beleggers die in de woningverhuur actief zijn of willen worden, is die kennis er niet altijd. “Wij voorzien hen als belangenvereniging onder meer van de nodige kennis, juridisch advies en modelcontracten. Soms willen ze ook volledig ontzorgd worden en zijn ze best bereid daar iets voor te betalen. Er zijn heel veel tussenpersonen op de markt voor de verhuur en het beheer van particuliere woningen.

Met het oog op de ingewikkelde regelgeving rond verhuur, moet je er als belegger zeker van zijn dat je een betrouwbare en vakbekwame tussenpersoon in de arm neemt, zoals een NVM-makelaar. Bijvoorbeeld voor de screening van potentiële huurders. Met de sterke huurdersbescherming die we in Nederland hebben kun je problemen maar beter in beeld hebben vóór je een contract tekent.”

Betrouwbare informatie en diensten

Ook Gratia van Hooijdonk, projectmanager bij NVM op het gebied van onder andere de huurmarkt, ziet in de particuliere verhuur een rol weggelegd voor de NVM-makelaar. “Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ons een paar jaar geleden benaderd omdat zij in samenwerking met Vastgoed Belang een infoblad wilden maken om beginnende particuliere verhuurders voor te lichten en hen bewust te maken van de regelgeving rond huurovereenkomsten.

Dat heeft bij NVM geresulteerd in een aantal regiobijeenkomsten die wij de afgelopen jaren hebben georganiseerd voor particuliere beleggers die zich in woningverhuur willen verdiepen.” Op de bijeenkomsten werd de landelijke en lokale woning- en huurmarkt belicht, informatie gegeven over huurrecht, gaven NVM-makelaars een toelichting op het zoeken, aankopen, verhuren en beheren van een woning en vertelde een financieel adviseur over de financieringsmogelijkheden.

Lees dit artikel verder in NVM Magazine