U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen · NVM Business · Agrarisch & Landelijk

NVM versnelt online identificeren, inloggen en ondertekenen op het hoogste niveau

De NVM denkt dat het voor makelaars, taxateurs en klanten die binnen haar domein betrouwbaar online zaken willen doen het belangrijk is om snel te beschikken over gebruiksvriendelijke vertrouwensdiensten op het hoogste betrouwbaarheidsniveau.

Sonja van der Graaf
22 april 2020
Vrouw laptop 1

Daarnaast is het van belang dat er binnen de vastgoedketen afspraken worden gemaakt over welke standaarden bij de toepassing van de diensten gehanteerd worden. Om een substantiële bijdrage te leveren aan zowel de adoptie van vertrouwensdiensten als aan de standaardisatie heeft de NVM onder NVM holding een projectgroep met de werknaam GeWoon Makkelijk opgericht.

GeWoon Makkelijk heeft als doel de concrete adoptie van middelen voor veilig en betrouwbaar identificeren, inloggen en gekwalificeerd ondertekenen te versnellen. Ook moet GeWoon Makkelijk intensief bijdragen aan standaardisatie in het vastgoeddomein.

Zo zal GeWoon Makkelijk onder andere namens de NVM actief deelnemen aan Zorgeloos Vastgoed. Om haar doelen te verwezenlijken gaat GeWoon Makkelijk intensief samenwerken met Cleverbase uit Den Haag. Cleverbase is gecertificeerd voor het uitgeven van digitale identiteiten en gekwalificeerd ondertekenen en inloggen en beschikt over waardevolle kennis van en ervaring met ketenstandaardisatie.

GeWoon Makkelijk zal als eerste de software uit de NVM-groep ondersteunen bij het implementeren van diensten voor identificatie, inloggen en ondertekenen. Makelaars en hun klanten krijgen daarmee de mogelijkheid zich voor deze diensten te registreren via een live videoverbinding.

Daarmee wordt het voor gebruikers mogelijk, na afronding van een volledige online registratie van ca. tien minuten, om zich met behulp van een certificaat onder PKIoverheid te identificeren of een document te ondertekenen met een gekwalificeerde elektronische handtekening conform de eIDAS-verordening. Makelaars worden op deze manier ook ondersteund op het gebied van hun verantwoordelijkheden in het kader van de Wwft en AVG.

De uitgegeven middelen voor inloggen en ondertekenen zijn breder bruikbaar in de keten en het is de bedoeling dat ze ook worden aangemeld binnen het voorgenomen vergunningstelsel van de overheid, zodat ze ook voor publieke diensten herbruikbaar zijn.

Verder zal GeWoon Makkelijk intensief bijdragen aan de binnen het vastgoeddomein benodigde standaardisatie. Hierbij is het haar eerste prioriteit om gezamenlijk te werken aan een hiërarchie van signature policies conform ETSI TS 119 172-1 V1.1.1 om de eisen aan én de betekenis van elektronische handtekeningen op verschillende stukken binnen het vastgoed-domein eenduidig vast te leggen. Daarnaast wil GeWoon Makkelijk helpen bij het vaststellen van de koppelvlakken voor veilige en betrouwbare informatie-uitwisseling van deze stukken.

Tot slot zal GeWoon Makkelijk proactief de samenwerking opzoeken met alle partijen die een introductie van vertrouwensmiddelen binnen de eSamenleving willen versnellen.