U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Online Bieden: Transparant alternatief voor de gesloten envelop

In een krappe woningmarkt vinden veel huizen hun weg naar de koper via gesloten biedingen of inschrijving. Deze aanpak heeft echter nadelen. Het proces is niet transparant en het voelt voor veel kopers als een blackbox.

09 maart 2020

“Online Bieden maakt hier een einde aan en dat past helemaal bij deze tijd”, aldus Edzard Bijvoet, Directeur Online bieden & speciale projecten bij NVM Holding.

Het initiatief voor Online Bieden, ontstond in Amsterdam en Groningen, maar is inmiddels landelijk uitgerold, geeft Bijvoet aan. “Er was behoefte aan een open en duidelijk alternatief voor de biedingen met gesloten enveloppen. Deze traditionele aanpak was voor veel betrokkenen een frustrerend proces.

Mensen deden een bod, maar wisten niet wat de anderen boden. Als je niet won, wist je niet of je bod net te laag was. En als je het huis wel kreeg, was onbekend of je niet veel te hoog zat. Er was overduidelijk behoefte aan meer transparantie en openheid in het proces.”

Altijd en overal bieden

Inmiddels heeft de NVM Holding het stokje overgenomen en NVM Online Bieden gelanceerd. Deze online tool maakt het biedproces veel transparanter. Bijvoet: “Een koper kan via het systeem op elk moment en op elke plek mee bieden. Als geïnteresseerde zie je precies wat een ander geboden heeft. Je kunt dus op elk moment in het proces weer nieuwe beslissingen nemen. Die aanpak sluit goed aan bij de huidige digitale wereld.” 

De beste deal

Online Bieden is overigens niet hetzelfde als online veilen. Er gelden andere spelregels. “De bieder is niet verplicht af te nemen. Daarnaast bepaalt de verkoper uiteindelijk wie hij het huis gunt. Dat hoeft niet altijd bij het hoogste bod te zijn. Ontbindende voorwaarden, zoals financiering, bouwkundig onderzoek of transportdatum hebben ook invloed op het besluit.

Deze voorwaarden bepalen kopers bij Online Bieden zelf. Een hoger bod met een hoog voorbehoud op financiering is bijvoorbeeld minder aantrekkelijk dan een lager bod zonder voorbehoud. Op die manier kan de koper de beste deal bepalen.”