U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen · NVM Business · Agrarisch & Landelijk

Goud in handen met Midas

Data over vastgoed is er meer dan genoeg. Maar hoe filter je als makelaar relevante informatie uit deze berg aan gegevens? Midas helpt daarbij.

11 maart 2020
Ericdegraaf

Dit online dashboard biedt NVM-makelaars en taxateurs allerlei mogelijkheden om onderbouwde inzichten op te doen over de onroerendgoedmarkt in hun regio.

Midas is een online portaal met onderliggende databases en data-analyse software. Naast de gegevens uit Tiara, gebruikt Midas externe databronnen. “Midas verrijkt NVM-gegevens met allerlei data, bijvoorbeeld uit het Kadaster, van het Bodemloket en Whooz”, legt Eric de Graaf, Senior Accountmanager bij NVM uit.

“Zo kan Midas als big data-systeem NVM-leden een compleet beeld geven van de woningmarkt, commercieel en agrarisch vastgoed.” In Midas kunnen makelaars gericht rapportages maken op basis van uiteenlopende parameters, zoals de gemeente of buurt, woonoppervlakte, bouwperiode en transactieprijzen.

Ook brengt Midas verhuisbewegingen in kaart op basis van de vorige woning en woonlocatie van de koper. Een echte big data-toepassing is de prognose voor de transacties in een gemeente voor de komende vijf jaar.

Kant-en-klare rapportage

“Makelaars zijn vaak op zoek naar een cijfermatige onderbouwing van marktgegevens die ze in grote lijnen al weten. Midas biedt ze die onderbouwing, vaak in een paar muisklikken”, zegt De Graaf. Makelaars loggen in en kunnen direct kiezen tussen diverse onderwerpen zoals ‘Kwartaalcijfers’, ‘Verhuisbewegingen’ of ‘Economie en vastgoed’.

Per onderwerp kunnen ze verschillende parameters voor hun zoekvraag aanklikken, bijvoorbeeld welke appartementen in een gemeente zijn verkocht in een bepaalde prijsklasse. Vervolgens rolt er een kant-en-klare rapportage uit in de vorm van een tabel, staafdiagram, treemap of grafiek. Deze informatie kunnen makelaars bijvoorbeeld gebruiken om potentiële kopers te informeren, de resultaten van hun kantoor te vergelijken met concurrenten en projectontwikkelaars te overtuigen.