U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Agrarisch & Landelijk

Makelen in coronatijd: “We werken door en hebben nog constant bezichtigingen”

Handschoenen aan bij bezoek en in ieder gesprek passeert corona natuurlijk de revue. Makelen is anders deze weken. Maar ondertussen loopt de belangstelling van kopers en verkopers ook gewoon door, merkt agrarisch makelaar Harry Boertjes, die gespecialiseerd is in paardenobjecten. “Je wordt inventiever en opdrachtgevers zijn begripvol.”

Paul Braks
16 april 2020
Harry Boertjes

Boertjes Makelaardij in Staphorst bestaat op 1 juli 2020 precies 75 jaar, maar de plannen voor het jubileumfeest zijn voorlopig in de ijskast gezet. Boertjes is makelaar in woningen, bedrijfspanden en agrarisch onroerend goed en heeft als specialisme paardenobjecten door heel Nederland.

Vorige week was ik op Texel, nu ben ik op weg naar Rozendaal”, zegt directeur Harry Boertjes. In de paardensector ligt veel stil - van manegelessen tot keuringen en export van paarden - maar toch is er nog steeds belangstelling voor panden waar particulier of professioneel paarden gehouden kunnen worden. “Dat verbaast ons zelf ook wel, maar ik heb onlangs nog een handelsstal verkocht en er zijn constant bezichtigingen.”

Wegwerphandschoenen

Die bezichtigingen verlopen wel anders dan normaal. Alle makelaars van Boertjes Makelaardij dragen wegwerphandschoenen en delen die ook uit aan kijkers. Boertjes: “Dat stellen onze klanten zeer op prijs. Sommige oudere mensen vragen ons om daarnaast de deurklinken na een bezoek te reinigen. Een enkeling in de kwetsbare doelgroep heeft de bezichtigingen uitgesteld om geen risico te lopen.”

Afstand houden

Boertjes kiest ervoor geen bezichtigingen via beeldbellen te laten plaatsvinden. “Video werkt prima voor een globale impressie, maar de échte indruk van een pand krijg je niet op FaceTime”, vindt Boertjes. “Als je met maximaal twee of drie mensen naar binnengaat, afstand houdt en niet afspreekt als er iemand verkouden is, dan kunnen gewone bezichtigingen gelukkig nog doorgaan.”

Veulentjes

Social media is voor Boertjes wel een manier om in contact te blijven met zijn netwerk. “Gewoonlijk staan we regelmatig met een stand op grote paardenevenementen en spreken we allemaal relaties. Dat contact missen we nu, maar via social media blijven we toch op de hoogte. Al is het maar waar nieuwe veulentjes zijn geboren”, aldus Boertjes.

Kat uit de boom

Buiten de paardenobjecten om ervaart Boertjes in de agrarische markt wel dat mensen een pas op de plaats maken. “Daar is natuurlijk meer aan de hand. Los van de fosfaatrechten en de stikstofregels zien boeren nu ook de afzetmarkt van zuivel en vlees lijden onder de coronacrisis. Je merkt dat mensen meer de kat uit de boom kijken.”

Rust

Het kantoor van Boertjes is momenteel minimaal bezet, de meeste medewerkers werken vanuit huis. Wekelijks is er een conference call. “We worden er inventief van. En je komt erachter dat het ook wel rustig is om niet altijd overal heen te vliegen. Zelfs opdrachtgevers zijn relaxter en hebben er alle begrip voor als iets bijvoorbeeld iets langer duurt.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Braks, projectmanager Beleid & Kwaliteit, via het e-mailadres: p.braks@nvm.nl.