U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Agrarisch & Landelijk · NVM Business · Wonen

Een dringend beroep op NVM-leden i.v.m. opleving van het coronavirus

In de media verschijnen weer verontrustende berichten over aangescherpte maatregelen in delen van ons land en Europa. We maken ons zorgen over de komende periode. De opleving van het coronavirus kan leiden tot nieuwe maatregelen en (regionale) lockdowns. In sommige Europese steden is dit helaas alweer de realiteit.

06 augustus 2020
Corona 1

Onno Hoes: “Zorg goed voor jezelf en voor andere mensen. Alleen samen kunnen we de verspreiding van het virus indammen. We hebben eerder met elkaar verantwoordelijkheid genomen en dat moeten we ook de komende periode blijven doen.”

Aandachtspunten

  • Het in acht nemen van de basisregels

Let er op dat iedereen in de sector de basisregels in acht blijft nemen (handen wassen, afstand houden, beschermingsmiddelen waar nodig, bij klachten altijd thuiswerken of thuisblijven, altijd en onverwijld testen bij milde klachten en ten slotte zorgen voor goede ventilatie etc.).

  • Het nauw volgen van het bezichtigingsprotocol 

We hebben afgelopen maanden met succes gewerkt aan goede protocollen om de nieuwe situatie met de 1,5 meter regel zo werkbaar mogelijk te maken en medewerkers en klanten houvast te geven.

We moeten hier met elkaar strikt aan vasthouden om zo te voorkomen dat het virus opnieuw de kans krijgt.

Onno Hoes: “Houd je aan de maatregelen die zijn opgesteld vanuit het RIVM en voorkom aangescherpte maatregelen. Op deze manier kan de samenleving op een passende manier blijven functioneren. Dat is voor zowel het welzijn van mensen als voor de economie van het grootste belang.”

Het belang van snel testen, bronnenonderzoek en quarantaine

Het is van het grootste belang dat iedereen met (zelfs milde) klachten zich onmiddellijk laat testen. En dat als blijkt dat iemand Corona heeft (gehad), dat onmiddellijk het GGD bronnenonderzoek start en de zelfisolatie van twee weken. De beschikbare testcapaciteit is afgelopen periode flink verruimd en testen is gratis.

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten die passen bij het coronavirus (Bijvoorbeeld verkoudheidsklachten, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak) zich bij de GGD melden voor een coronatest. U hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing. Maak meteen een afspraak via 0800-1202. Het telefoonnummer is 7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.

Informatie verschaffing over reizen naar risicogebieden

Hoe ga je om met reisadviezen? De Rijksoverheid heeft daar goede informatie over beschikbaar gesteld. Zeker voor mensen die uit risicogebieden terugkomen, vragen wij met klem om alert te zijn op eventuele klachten en in dit geval direct te testen. Voor het internationale zakenverkeer vragen wij ook met klem om daar terughoudend in te zijn, zeker richting risicogebieden.

Coronaloket

Heeft u concrete vragen? Bel dan bijvoorbeeld met het KvK Coronaloket. Dit is telefonisch te bereiken via tel. 0800 - 21 17 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). Op de website: kvk.nl/coronaloket vindt u het antwoord op veel gestelde vragen. Het landelijk coronanummer van de Rijksoverheid is verder te bereiken via tel. 0800 - 13 51 (dagelijks bereikbaar tussen 08.00 en 22.00 uur). Vanuit het buitenland kan gebeld worden met tel. 0031 -20 205 1351.

Samen tegen een tweede golf, bekijk al onze informatie op: nvm.nl/covid19/