U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · NVM Business

Visie op platformeconomie aangeboden aan Rutte

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben hun visie gebundeld samen met techbedrijven, platformgebruikers en ondernemers. Namens de NVM heeft Kees Vlaanderen meegedacht in het formuleren van deze visie. Hierbij heeft hij vooral gekeken naar het belang van makelaars/taxateurs in deze visie.

Maxime van den Hoven
11 september 2019
Winkelstraat Deventer

'De platformeconomie heeft schaduwkanten, maar biedt vooral ook grote kansen.' Dat is de kern van de visie van VNO-NCW en MKB-Nederland die vandaag is aangeboden aan premier Mark Rutte. Volgens de organisaties benutten we die kansen nu onvoldoende, terwijl de ontwikkelingen razendsnel gaan.

Wereldwijde afspraken
De uitgave schetst kansen en bedreigingen voor platformen en de mogelijke gevolgen hiervan. Er wordt gepleit voor een inclusieve aanpak met aandacht voor economische kansen én maatschappelijke vraagstukken. Niet alles kan in Nederland opgelost worden, ook in Europa of zelfs wereldwijd moeten afspraken worden gemaakt.

Volgens het rapport is er een aanpak nodig rond vier sporen: investeringsklimaat; spelregels en toezicht; maatschappelijke impact en internationaal. Om zo, met breed draagvlak, sneller en beter te kunnen inspelen op de veranderingen.

Eén ding is zeker, de platformeconomie is een razendsnelle mondiale ontwikkeling die hoe dan ook doorzet. De vraag is of wij met elkaar snel genoeg het roer kunnen omzetten in Nederland, zodat iedereen hier de vruchten plukt en we deze enorme transitie in ons voordeel buigen. Wij zijn er van overtuigd dat dit kan; juist in Nederland.

Benieuwd naar het hele rapport? Klik hier om het te lezen.