U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Verduurzamingsadvies bij aan- of verkoop woning

Het is niet de vraag of er een verduurzamingsslag van koopwoningen komt, maar welke economische rol je daar als makelaar in wilt spelen. NVM wil er klaar voor staan en zet daarom nu een nieuwe zakelijke dienst op: het verduurzamingsadvies.

Gerco van den Berg
23 december 2019
Zonnepaneel 1 Aanleg

Bedoeld als extra service voor klanten, maar ook als extra businessmodel voor de deelnemende makelaars. de computer: feitelijk krijgt de koper direct een offerte voor de werkzaamheden en een eerste kostenraming. Het advies is uiteraard onafhankelijk en niet bindend voor de potentiële koper.

Programmamanager van NVM, Gerco van den Berg, wil deze dienst straks via alle aangesloten NVM-makelaars aanbieden. Als extra service, maar ook als businessmodel voor de leden. De basis van de nieuwe dienst is de database van NVM.

Bij iedere koop of verkoop wordt die data verrijkt en deze kennisbank wordt straks breder te gelde gemaakt. “We koppelen onze woninginformatie, het advies en de gegevens van de kopers aan partijen die de verduurzaming concreet kunnen uitvoeren. Zo kunnen onze makelaars zich als spil in het proces positioneren en kunnen zij daaraan nieuwe businessmodellen koppelen”, zegt Van den Berg.

Handelingsperspectief

Voor Van den Berg staat vast dat het verduurzamen van een groot deel van de 4,4 miljoen koopwoningen snel van start moet gaan; “maar het is nog steeds een lappendeken van lokale, regionale en zelfs particuliere potjes, regelingen en initiatieven. De regering zal woningeigenaren eerst handelingsperspectief moeten bieden door met concreet, landelijk beleid te komen om deze transitie op gang te krijgen.”

Lees dit artikel verder in NVM Magazine