U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Agrarisch & Landelijk

Verdiepen in het vak van een ander

"Jelle zei laatst nog dat het goed is om bij andere beroepsgroepen in de keuken te kijken. Hij snapt dat de overheid sommige boerenbedrijven wil verkleinen. Jelle vraagt zich af of en wanneer het verstandig is om iets te kopen of te pachten." Deze jonge toekomstige ondernemer denkt hier over na en wil meer te weten komen over de praktijk van het agrarisch vastgoed. Daarom klopte hij bij Agrarisch & Landelijk makelaar Ard Klijsen aan.

30 oktober 2019
Schapen 1

Ik vind Jelle een pientere jongeman met aanstekelijk enthousiasme vol mooie toekomstplannen. Hij had oprechte vragen. Hij had niet de ambitie om een expert in vastgoed te worden, maar had oprechte nieuwsgierigheid naar het vak van de agrarische makelaardij.

Tijdens zijn stage loopt Jelle met ons kantoor mee, bekijkt diverse projecten en vraagt door. Zo doet hij vandaag kennis en ervaring op die hem morgen weer van pas kunnen komen. Hij gaf aan nu beter te begrijpen hoe het er aan de andere kant van de tafel aan toegaat. Hij is enthousiast over agrarisch vastgoed en beseft dat dit vakgebied een echt specialisme is. Jelle vindt het belangrijk om bij andere beroepsgroepen in de keuken te kijken, om te weten te komen wat die ander beweegt en hoe je met gedeelde kennis samen verder kan komen.

Specialisme

Zijn stageperiode is een interessante tijd. Zeker nu de agrarische wereld volop in beweging is. Denk aan nieuwe ontwikkelingen zoals de opkomst van zonneparken, maar ook aan de kwestie van stikstof die agrariërs daadwerkelijk in beweging zet. Jelle heeft veel geleerd tijdens zijn stage: “Ik heb vooral geleerd dat er een enorme diversiteit van opdrachten is voor agrarische makelaars.

Zo heb je het ene moment te maken met onteigening van een woning, vervolgens met stikstofrechten, de taxatie van een varkensstal en nog veel meer. Dat vereist dus ook veel specialistische kennis. Mede door de variatie in werkzaamheden heb ik zelf ervaren hoe belangrijk het is om te denken vanuit de klant. Dat wil ik graag meenemen in mijn toekomstige werkzaamheden”, aldus Jelle.

Voor vastgoedspecialisten liggen er vele vragen op tafel. Is het verstandig om te stoppen met het boerenbedrijf? Hoe zit het nu en straks precies met die emissierechten? En wat betekent dit voor de agrarische vastgoedmarkt? Antwoorden hierop laten nog op zich wachten en dat maakt zowel ondernemers op het platteland als makelaars in agrarisch vastgoed soms ongeduldig. Het is dan in deze tijd prijzenswaardig dat jonge mensen zoals Jelle met enthousiasme de wereld inkijken.

Andere bril

Door Jelle en zijn vragen kijk ik weer met een andere bril naar mezelf, het vak en mijn bedrijf. We opereren in een heel breed speelveld en moeten onze kennis op peil houden om de klant van dienst te kunnen zijn. Specialist worden in het buitengebied, dat kost tijd. Jelle hield me een spiegel voor zodat ik tot inzichten kwam, die ik door de waan van de dag eigenlijk vergeten was. Met zijn vragen over waarom ik bepaalde keuzes maak en waarom ik daar bepaalde mensen bij betrek, liet Jelle me weer inzien wat voor prachtig, breed en afwisselend vak ik heb en hoeveel specialistische kennis de agrarische makelaars eigenlijk in huis hebben.

De positieve houding van Jelle in onzekere tijden zoals nu, is een voorbeeld voor velen. Niet alleen voor zijn collega’s in de agrarische sector en mijn collega’s in de makelaardij, maar ook beleidsmakers kunnen leren van deze jongeman. Het kan verhelderend werken wanneer politici zich daadwerkelijk eens zouden verdiepen in wat een sector beweegt en daadwerkelijk ziet welke impact sommige maatregelen hebben op individuele ondernemers.

Laten we het voorbeeld van Jelle volgen en met elkaar in gesprek blijven, zodat we van elkaar weten wat er speelt en we samen mogelijk tot oplossingen kunnen komen. En laten we ons maar geen zorgen maken over Jelle. Hij komt er wel!