U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · NVM Business · Agrarisch & Landelijk · Wonen

Profiteren van de voordelen van een coöperatie

Een deel van de winst van de bedrijfsmatige activiteiten mag voortaan worden gedeeld met de leden. Ard Klijsen: "Een coöperatie heeft enorm veel voordelen. Méér nog dan een normale vereniging. De dikke Van Dale zegt erover: Vereniging van personen met het doel om voordeliger in hun behoeften te voorzien door het bedrijf van de tussenhandel en de ondernemer uit te schakelen."

Ard Klijsen
23 juli 2019
NVM Gebouw 2

Nationale Coöperatieve Raad

"U weet er alles van, met FrieslandCampina, Rabobank en Agrifirm misschien wel als de meest aansprekende en inspirerende voorbeelden, bewijst de coöperatie in de land- en tuinbouw al tientallen jaren zijn waarde. Niet voor niets zijn er maar liefst 250 coöperaties verbonden aan de Nationale Coöperatieve Raad (NCR), de vereniging van en voor coöperaties in Nederland."

Coöperatie NVM

Dat de coöperatie als organisatievorm springlevend, is heeft ook de NVM onlangs bewezen: op woensdag 26 juni stemde de Ledenraad namelijk in met het voorstel om van de vereniging een coöperatieve vereniging te maken. Een coöperatie dus.

Die stap kan niet los worden gezien van de 5 dochterondernemingen die de NVM de afgelopen jaren heeft opgezet, in de eerste plaats om de aangesloten makelaars en taxateurs te ondersteunen en om daarmee hun klanten goed te kunnen bedienen.

De woningsite funda (waaronder www.fundainbusiness.nl waar agrarisch vastgoed wordt aangeboden) is de bekendste NVM-dochter, maar ook databedrijf brainbay, taxatiesoftwareproducent fluX, kantoorautomatiseerder RealWorks en opleidingsinstituut Academie voor Vastgoed zijn succesvolle bedrijven.

“Het biedt de leden veel voordelen, zoals een kennisvoorsprong. ”

Winst delen met leden

Als coöperatie vormt de NVM voortaan een fiscale eenheid met de meeste dochterondernemingen. En ook belangrijk en de reden om voor deze organisatievorm te kiezen: een deel van de winst van de bedrijfsmatige activiteiten mag voortaan worden gedeeld met de leden.

Wat in de land- en tuinbouw geldt voor het lidmaatschap van coöperaties als FrieslandCampina, Rabobank en Agrifirm, gaat in de wereld van makelaars en taxateurs nu ook op voor het lidmaatschap van de NVM: het biedt de leden veel voordelen, zoals een kennisvoorsprong, het netwerk, de optie om gebruik te maken van de juristen en korting op allerlei diensten en producten. Daar komt nu de mogelijkheid van een periodieke winstuitkering van de dochterondernemingen bij.

Voordelen van de coöperatie

"Als NVM-bestuurder sta ik vierkant achter deze stap die past bij de moderne en aantrekkelijke organisatie die de NVM voor haar leden wil zijn. En als voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk krijg ik een glimlach op mijn gezicht wanneer ik concludeer dat makelaars en taxateurs nu min of meer in de voetsporen treden van al die boeren en tuinders die de voordelen van de coöperatie lang geleden al op waarde wisten te schatten."