U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · NVM Business

NVM Business op MIPIM 2019

Van 12 t/m 15 maart 2019 vond in Cannes de 30e MIPIM plaats. Het jaarlijkse internationale vastgoedevenement opende onder een stormachtige helderblauwe lucht en de stemming onder de ruim 27.000 bezoekers uit meer dan 100 landen was uitstekend.

Liesbeth Kramer
19 maart 2019
NVM Innovatiecongres

Dit ondanks de complexe Brexit, de internationale handelsoorlogen, geopolitieke spanningen en de risico’s van het investeren in een laat cyclische markt. Deze positiviteit is vooral te danken aan de ECB die de lage rente voorlopig in stand houdt. Dit is goed nieuws voor de vastgoedwereld maar slecht nieuws voor de pensioenfondsen, de spaarders en ook slecht nieuws dat er weer te veel geld wordt geleend. 

Sustainability – innovation - health

Deze editie van de MIPIM  had als thema’s hoe bereiden we ons voor op de komende 30 jaar: “Engaging the future” met een sterke focus op duurzaamheid. De dagelijkse hoeveelheid congressen en netwerkbijeenkomsten over duurzaamheid, proptech en innovatie was dan ook overweldigend.

Klimaat en duurzaamheid

De 30e MIPIM werd feestelijk geopend door de oud-secretaris generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Als topman van de VN nam hij het initiatief voor de eerste klimaattop in 2007 en verrichte vervolgens grote diplomatieke inspanningen om de klimaatuitdaging wereldwijd op de agenda te houden. Mede hierdoor kwamen uiteindelijk de Klimaatakkoorden van Parijs in december 2015 tot stand.“Klimaatopwarming is geen punt van de discussie meer, maar een feit. De beperking tot 2 graden opwarming zoals in Parijs is afgesproken zou 1,5 graad Celsius moeten zijn. Hij baseerde zich daarbij op recente rapporten van de VN. Alleen dat kan een alles verwoestende klimaatramp voorkomen, de klok tikt snel.” Volgens Ban Ki-moon kan de vastgoedsector een cruciale rol vervullen in de strijd tegen de wereldwijde opwarming. “Verlaag de CO2 uitstoot in jullie gebouwen. Zorg voor certificering, neem duurzaamheid mee in alle investeringsbeslissingen. Creëer duurzame, creatieve steden, die voor iedereen inclusief zijn.”De nieuwe generatie vastgoedprofessionals moet uitsluitend nog gebouwen ontwikkelen die actief bijdragen aan de gezondheid van de gebruikers én de wereld. Moderne werkplekken die door vergaande digitalisering als een drijfveer gaan fungeren voor health, sustainability en innovatie.

Democratisering data

Proptech vormde uiteraard ook weer een belangrijke topic en dan vooral de snelheid waarmee deze ontwikkeling doorzet binnen het internationale vastgoed. Nog nooit eerder ging de snelheid van de technologische ontwikkelingen zo snel als nu. Alle grote - vooral Amerikaanse - dataleveranciers waren dan ook overal aanwezig op de beurs. Data delen lijkt het devies en het lijkt niet langer een exclusieve asset van een geselecteerde groep te worden.  Sharing, transparantie en flexibiliteit van de datastelsels lijken een trend die onomkeerbaar is. Data democratiseert. Dit betekent dat het businessmodel en de toegevoegde waarde van de vastgoedadviseur en taxateur in de toekomst kan gaan veranderen omdat er steeds meer wordt geautomatiseerd. Echter, adviseurs zijn geen data analisten, de grote kennis van en over de (regionale) markten en het hebben van een groot netwerk blijven te allen tijde de absolute kerncompetentie voor de vastgoedadviseurs want met data alleen kom je er niet.

Internationalisering vastgoedmarkten zet door

Een andere opvallende trend die voor alle sectoren in het commercieel vastgoed geldt is dat de internationalisering van de vastgoedmarkt verder doorzet. De wereld bestaat niet meer uit apart opererende werelddelen die actief zijn maar de hele wereld is toegetreden tot de markt. Chinezen en Koreanen zijn net zo goed actief in Nederland als in de rest van Europa. Redengevend is vooral de continue professionalisering van de markt en de medewerkers en de onlinecommunicatie. Vastgoedprofessionals spreken nu dezelfde taal, een taal die steeds verder geïnstitutionaliseerd wordt.Zoals we al eerder hebben geconstateerd is commercieel vastgoed een financieel product geworden en is de hele industrie daaromheen verder geïnstitutionaliseerd. Grote internationale corporates die willen beleggen in vastgoed gaan steeds vaker naar gespecialiseerde fondsmanagers met specifieke fond strategieën. Denk hierbij aan woonportefeuilles, kantoren, logistiek of retail.  Deze partijen gaan ook dichter op de funding zitten. Makelaars kunnen hier gebruik van maken door hun marktpositie verder uit te bouwen op deze specifieke terreinen.Ondanks dat in Nederland de juiste beleggingsproducten steeds schaarser worden – vooral woningportefeuilles en kantoren -  zal ook dit jaar de vraag naar vastgoed groot blijven. Volgens de Global Investment Atlas van Cushman & Wakefield wordt 2019 internationaal ook weer een nieuw recordjaar voor de beleggingsmarkt. Duurzaamheid is de norm.