U bent nu hier: Nieuws
Nieuws · Wonen

Gemeenten voeren actiever grondbeleid

Het aantal gemeenten dat grond heeft aankocht, is in de afgelopen twee jaar gestegen, zo blijkt uit een onderzoek door adviesbureau Stec groep. Ook zijn veel gemeenten van plan om de komende twee jaar grond te kopen.

Gerco van den Berg
17 december 2019
Weiland 1

De interesse van gemeenten in grond komt mogelijk door de druk op de woningmarkt. Het aankopen van grond zal de woningbouw kunnen versnellen, maar er zit ook een risico aan. 

Gerco van den Berg, Projectmanager Beleid & Kwaliteit bij de NVM: “Het aankopen van dure grond door gemeenten neemt ook risico’s met zich mee. Er ontstaat een mogelijke mismatch tussen toekomstige woningbouwopgaven. Er wordt soms dure grond aangekocht, terwijl onderzoek uitwijst dat er zeker ook een tekort is aan betaalbare woningen.”

Krimpgebieden

Opvallend is het hoge percentage (meer dan 70%) gemeenten in krimpgebieden dat de afgelopen jaren grond heeft gekocht. Ruim 60% is van plan dat de komende tijd te doen. In die gemeenten neemt de druk op de woningmarkt nu al af, waardoor grondposities risicovoller zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerco van den Berg, projectmanager Beleid & Kwaliteit, via het e-mailadres: g.vandenberg@nvm.nl.