U bent nu hier: Home

Energielabel voor Woningen wijzigt per 1 januari 2021

Gerco van den Berg
12 november 2020
duurzaam wonen

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft meer inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Daarnaast geeft het inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort.

Tot en met 31 december 2020 kunnen huiseigenaren nog het huidige (oude) energielabel aanvragen, ook wel het vereenvoudigd energielabel (VEL) genoemd. De woningeigenaar geeft voor dit label online verschillende kenmerken van het huis door. Op basis van deze informatie wordt dan het energielabel bepaald. Het VEL blijft - ook na 1 januari 2021- tien jaar geldig.

Vanaf januari 2021 gaat de bepaling van het energielabel niet meer digitaal, maar moet er een afspraak worden gemaakt met een energieadviseur. De adviseur komt langs, inspecteert de woning en bepaalt op basis van kenmerken als isolatie, afmetingen en warmtebronnen hoeveel energie de woning verbruikt.

Het nieuwe energielabel wordt daarmee ook duurder. Maar daar staat tegenover dat er een nauwkeurigere opname van de woning wordt gedaan en op basis daarvan gerichter maatregelen getroffen kunnen worden.

Mocht u opdrachtgevers hebben die voornemens zijn in 2021 hun woning te verkopen dan is het raadzaam ze voor het einde van het jaar op bovenstaande te wijzen. Het nieuwe energielabel gaat waarschijnlijk tussen de 150 en 200 euro kosten, een fors verschil met het oude VEL dat voor minder dan 10 euro te verkrijgen is. En eenmaal verkregen blijft dat VEL nog 10 jaar geldig.

Op 27 oktober jongstleden hebben we een webinar georganiseerd over het nieuwe energielabel. De volledige presentatie van het webinar, de FAQ en de webinar zijn op de NVM-ledenwebsite te zien. Of kijk voor meer informatie op de website van RVO

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerco van den Berg, programmamanager Beleid & Kwaliteit, via het e-mailadres: G.vandenberg@nvm.nl.