U bent nu hier: Home

Onderling uitwisselen van cliëntenonderzoek, is dit toegestaan?

Vaak krijgen we bij ComplyNow de vraag of het in het kader van de AVG (privacywetgeving) is toegestaan om uw cliëntenonderzoek te delen met de collega-makelaar die betrokken is bij de transactie.

ComplyNow
12 februari 2021
Witwassen 2

Vanuit de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme) bent u voor iedere transactie verplicht uw eigen cliënt(en) en de cliënt(en) van de tegenpartij te controleren.

Iedere partij die betrokken is bij deze transactie, valt onder de Wwft en heeft dus dezelfde verplichting. Zo dient ook de collega-makelaar, de notaris, de bank en de hypotheekadviseur cliëntenonderzoek uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat dezelfde cliënt vaak door meerdere partijen wordt gecontroleerd. Dit zorgt voor veel  dubbel werk.

Het is daarom toegestaan om het cliëntenonderzoek van uw cliënten uit te wisselen.

In dit geval wordt het belang van de Wwft boven die van de AVG geplaatst. U hoeft ook geen toestemming te vragen aan uw cliënt om zijn ID-bewijs en cliëntenonderzoek te delen.

Wanneer u uw cliëntenonderzoek uitwisselt met uw collega-makelaar, of de andere genoemde partijen bespaart u allen veel tijd en moeite. Wanneer u uw cliëntenonderzoek actief uitwisselt hoeft u enkel uw eigen cliënt te controleren.

Let op: Wanneer u de cliëntenonderzoeken onderling uitwisselt bent u nog steeds verantwoordelijk voor het uitgevoerde cliëntenonderzoek van de andere partij. Beoordeel daarom altijd of het ontvangen cliëntenonderzoek goed is uitgevoerd en wat uw conclusie is over het onderzoek.

Hoe wissel ik mijn cliëntenonderzoek uit?

Op HandboekNow vindt u onder ‘hulpmiddelen’ een formulier voor de uitbesteding van uw cliëntenonderzoek. Dit formulier gebruikt u om het cliëntenonderzoek van uw collega-makelaar te beoordelen. Op HandboekNow vindt u ook handige formulieren die u kunt gebruiken voor het uitvoeren van uw eigen cliëntenonderzoek. NVM-leden kunnen kosteloos gebruik maken van de digitale omgeving van HandboekNow.

Nog geen account op HandboekNow?

Registreer dan nu direct via https://handboeknow.nl/registreren/handboeknow/nvm.

Heeft u nog vragen over de uitwisseling van uw cliëntenonderzoek? Neem contact op met ComplyNow via info@complynow.eu of bel naar 088 600 1400.