U bent nu hier: Home

NVM: Een databeleid voor een nieuwe tijd

Als NVM mogen we trots zijn. We verzamelen al tientallen jaren data over de vastgoedsector. In 1973 was er al het MakelaarsComputerCentrum (MCC), dat geautomatiseerde data-uitwisseling mogelijk maakte.

Anno 2020 wisselen onze leden dagelijks duizenden gegevens uit. Daardoor hebben we nu de grootste en meest actuele vastgoeddatabase van Nederland. Zo hebben we inmiddels ruim 80 miljoen foto’s in onze database.

24 april 2020

Het databeleid in 2 minuten

Wilt u alle ins en outs lezen van ons databeleid, dan kunt u die terugvinden in het NVM Datahandboek. Het is wel lectuur voor de liefhebbers. Wilt u begrip krijgen van de basics van ons databeleid zonder 30 pagina’s te hoeven lezen, bekijk dan de 2-minuten video hierboven.

Techniek gaat razendsnel

Onze deelnemingen zoals brainbay, Realworks en funda ontwikkelen met data nieuwe inzichten, producten en diensten. Die benutten onze leden weer om hun klanten beter te helpen. Zo lopen de NVM en haar leden voorop. Maar de wereld staat niet stil.

Met de komst van nieuwe technieken zijn er meer mogelijkheden dan ooit om inzichten uit die gigantische hoeveelheid data te halen en (informatie)producten te ontwikkelen voor onze leden. Om kansen volop te kunnen benutten organiseren we het NVM-data-ecosysteem voortaan als een platform. Dit is vastgelegd in het databeleid.

Waarom een platform?

Als platform leveren nieuwe partijen, die daarvoor toestemming hebben van de NVM, makkelijker innovatieve diensten op basis van die data van en voor onze leden.

Een partij als Apple ontwikkelt bijvoorbeeld lang niet alle apps zelf, maar geeft hiervoor toestemming aan goedgekeurde derde partijen. Dit leidt tot een breed aanbod voor de gebruiker. Net als Apple wil de NVM innovatie stimuleren, zonder de controle te verliezen.

Balans tussen controle en innovatie

Een spel spelen zonder regels is lastig. Niemand weet dan wat er wel of niet mag. Tegelijkertijd wil je ook geen overbodige regels, want dat maakt het spel niet meer aantrekkelijk om te spelen. Het NVM databeleid, opgesteld in het NVM-datahandboek en goedgekeurd in de Ledenraad, bevat onze spelregels. We zoeken daarin een balans tussen de vrijheid voor innovatie en de bescherming van onze data tegen oneigenlijk gebruik.

Zo wordt er bijvoorbeeld geen bulk-data geleverd aan commerciële partijen die niet bij de NVM horen. Wel kunnen partijen op andere wijze data gebruiken om diensten te leveren aan onze leden. Altijd met heldere voorwaarden.

Binnen het NVM-dataplatform is de NVM degene die de strategie bepaalt, de kaders vaststelt en de richting aangeeft. Aan het hoofd staat de Data Governance Board, waarin de vakgroepen, onze voorzitter en brainbay zitting hebben.

Brainbay beheert en verrijkt onze data

Data is een belangrijke asset voor de NVM. Sommigen noemen het wel het nieuwe goud. Maar het is alleen wat waard, als je informatie uit die data kunt halen. Anders blijven het losse gegevens en nulletjes en eentjes. De toenemende complexiteit rondom dataverwerking, privacy en beveiliging vraagt ook om professioneel beheer. Daarom is brainbay opgericht.

Brainbay is de beheerder van onze data en het NVM-dataplatform. Brainbay richt ons systeem in en verzorgt de uitwisseling tussen partijen. Lees hier hoe brainbay op onze data past.

Data: een verantwoordelijkheid van ons allemaal

De kracht van de NVM is onze samenwerking. Daardoor zijn we de grootste organisatie van makelaars en taxateurs in Nederland, hebben we sterke deelnemingen en miljoenen gegevens binnen ons platform. Maar dit platform is alleen zo goed als de kwaliteit van de data die we invoeren. Lees hier hoe NVM en brainbay samen met de leden de datakwaliteit verbeteren en bewaken.

Vragen?

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op.

Marc Vervoort, Projectmanager Afdeling Beleid en Kwaliteit: m.vervoort@nvm.nl | 030 -  60 85 223 | 06 -  15 17 50 31 |

NVM Datafilmpje