U bent nu hier: Home

Commercieel vastgoed in coronatijd

Ruim zes weken na de corona-uitbraak in Nederland worden de horeca en fysieke retail nog steeds hard getroffen.

Göran de Gucht
28 april 2020
Terras Haarlem

Retail

Na het bereiken van het steunakkoord op 10 april tussen de brancheorganisaties van de beleggers en de retailers is er in ieder geval meer duidelijkheid voor huurders en verhuurders. Toch blijkt dat veel partijen nog niet tot overeenstemming zijn gekomen over aangepaste huurafspraken wie de pijn pakt. Meerdere beleggers zijn niet bereid het risico van opschorting te nemen, omdat zij niet de garantie hebben dat hun huurders niet failliet zijn op het moment dat de uitgestelde huurbetaling voldaan zou moeten worden. Deels wordt de stellingname van beleggers ook ingegeven doordat meerdere retailers, ook wanneer ze financieel gezond zijn, er hard ingaan door te stellen dat ze de huur niet of slechts gedeeltelijk zullen voldoen.

De consument went langzaam aan de nieuwe situatie en is weer bereid iets meer te besteden. Dit leidt ertoe dat de omzetten in de retailbranche zijn gestegen, grofweg van – 80% naar – 60%, zo deelt INRetail mee. Steeds meer winkels maken bekend dat zij hun deuren weer gaan openen. Zo gaan  bijvoorbeeld de winkels van IKEA op 28 april en de Bijenkorf op 29 april weer open. INRetail heeft in samenwerking met het RIVM en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor veel branches richtlijnen opgesteld die voldoen aan de 1,5 meter-economie.

Bestedingen verschuiven deels naar online. Meerdere branches, waaronder de supermarktbranche, profiteren hiervan. Bij Albert Heijn is de vraag naar onlinebestellingen vervijfvoudigd en bij Picnic verdrievoudigd, zo meldt de NOS. Reden is dat consumenten de supermarkt meer mijden en niet meer buiten de deur eten. Thuiswinkel.org bevestigt dat webshops in de non food-sector met 60% - 70% groeien. Artikelen die te maken hebben met doe-het-zelf, tuin en entertainment, zoals spelletjes, doen het zeer goed.

Horeca

Verplichte sluiting voor de horeca is verlengd tot in ieder geval 20 mei. Deze verlenging vergroot de problemen in deze sector. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat 10% van de horecaondernemers nu al niet meer over een buffer beschikt en dat dit kan oplopen tot circa 30%. De 1,5 meter-richtlijnen zijn een gedeeltelijke oplossing. Op deze manier kan maar een beperkt deel van de normale omzet worden gehaald. KHN doet dan ook een beroep op de overheid om aanvullende steunmaatregelen te treffen in de vorm van verruiming van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Deze maatregel loopt vooralsnog tot en met 31 mei 2020.

Kantoren en bedrijfsruimten

Het effect van de coronacrisis op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt is beperkter dan bij de retail en de horeca. Toch zijn deze markten niet helemaal ongevoelig. Ook kantorenbeleggers ontvangen verzoeken van huurders voor het versoepelen van de huurvoorwaarden.

Verwacht wordt dat de totale logistieke markt, met uitzondering van bedrijfstakken die tijdelijk groeien vanwege de coronacrisis, dit jaar krimpt in vergelijking met afgelopen jaar.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Göran de Gucht, projectmanager Beleid & Kwaliteit, via het e-mailadres: g.degucht@nvm.nl.