Actueel

 
22 februari 2013

D66: hogere lasten Blok-hypotheek geen verrassing

Het was al bekend dat de zogeheten Blok-hypotheek voor starters op termijn duurder uitpakt dan het afsluiten van alleen een annuïtaire hypotheek. Dit staat namelijk duidelijk vermeld in het woningmarktakkoord van het kabinet en de drie oppositiepartijen, D66, SGP en ChristenUnie. Dit zegt Kees Verhoeven, D66-woordvoerder op het gebied van de woningmarkt.

Bij de ‘Blok-hypotheek’ kunnen starters een tweede lening afsluiten tot 50 procent van de waarde van de woning kunnen afsluiten. De rente over de tweede lening kan niet worden afgetrokken van de belastingen.

Volgens de Volkskrant van vandaag pakt de complexe hypotheekconstructie die bedacht is om de maandlasten voor starters te verlagen, extreem duur uit.

Kopers die kiezen voor een 'Blok-hypotheek' besparen weliswaar zo'n honderd euro op hun maandlasten, maar zijn op termijn al gauw 60 duizend euro méér kwijt aan rente dan kopers die hun annuïteitenhypotheek volledig aflossen. Bovendien blijft een restschuld over. Bij hogere hypotheken loopt het renteverschil tussen de twee hypotheekvormen zelfs in de tonnen. Dit is de uitkomst van een berekening die adviesketen De Hypotheker op verzoek van de Volkskrant heeft uitgevoerd. Ook de NVM heeft eerder via De Hypotheekshop een dergelijke berekening laten uitvoeren.

Voor Verhoeven is de berekening van de Volkskrant geen verrassing. “We hebben huizenkopers een extra optie geboden, waarbij een lening wordt uitgesmeerd over een langere periode. Deze constructie levert meer lasten op. Geld lenen kost geld, zoals iedereen weet. We waren van deze hogere lasten op de hoogte. Het staat in de tekst van het akkoord en is voor mij dus geen verrassing. Er wordt in de Volkskrant de suggestie gewekt dat dit een totaal uit de hand gelopen product is, maar dat is het helemaal niet. Ik sta er nog voor 100 procent achter.”

In het Volkskrant-artikel staat ook dat werkgeversorganisatie VNO-NCW de bedenker van de constructie. Verhoeven vindt dit een ‘merkwaardige suggestie’. “Je kunt niet op die manier stellen wie de bedenker is. Er zijn tijdens de besprekingen en eerder ook al allerlei maatregelen en varianten op tafel geweest. Dat deze constructie uit de koker van VNO-NCW komt, kan ik dus niet zo bevestigen. Zo duidelijk gaat dat niet.”

Stuur door
 
 
 
Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM
Om u beter van dienst te zijn maakt NVM gebruik van cookies. Meer informatie.Sluiten